Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kakvoća rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina

Pavica Tupajić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 153 Kb

str. 263-270

preuzimanja: 1.960

citiraj


Sažetak

Istraživani su kemijski sastav i senzorna svojstva rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena, Top i Felsina. Sukladno rokovima dozrijevanja tri su sorte šljive odvojeno, fermentacijom masulja bez koštica i primjenom klasičnih postupaka destilacije, u pokusu postavljenom u tri ponavljanja, prerađene u rakiju. Koncentracije metanola u rakijama ispitivanih sorti šljive bile su ispod vrijednosti, propisima maksimalno dopuštene za rakiju šljivovicu. Najvišu koncentraciju metanola imali su destilati šljive kultivara Elena. Najviše koncentracije viših alkohola, etil-acetata i acet-aldehida imali su destilati šljive sorte Felsina. U odnosu na destilate ostalih sorti destilati kultivara Felsina razlikovali su se u omjeru koncentracija pojedinih viših alkohola. Provedenom senzornom analizom najvišu je ocjenu za kakvoću dobila rakija proizvedena od šljive sorte Elena.

Ključne riječi

destilat; šljivovica; metanol; viši alkoholi

Hrčak ID:

28154

URI

https://hrcak.srce.hr/28154

Datum izdavanja:

20.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.247 *