Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y

Dizajniranje i optimizacija mikrokapsula artemetera za maskiranje gorkog okusa

PUNIT P. SHAH ; College of Pharmacy, University of New Mexico, Albuquerque, New Mexico-87131, USA
RAJASHREE C. MASHRU ; Center of Relevance and Excellence in NDDS, Pharmacy Department, The M. S. University of Baroda, Fatehgunj, Vadodara-390 002, Gujarat, India
YOGESH M. RANE ; Center of Relevance and Excellence in NDDS, Pharmacy Department, The M. S. University of Baroda, Fatehgunj, Vadodara-390 002, Gujarat, India
ATUL C. BADHAN ; Center of Relevance and Excellence in NDDS, Pharmacy Department, The M. S. University of Baroda, Fatehgunj, Vadodara-390 002, Gujarat, India


Puni tekst: engleski pdf 183 Kb

str. 379-392

preuzimanja: 1.126

citiraj


Sažetak

Cilja ovog rada je bio maskirati gorki okus artemetera (ARM) mikrokapsuliranjem. Mikročestice su pripravljene metodom koacervacije pomoću Eudragita E 100 (EE) kao polimerne komponente i natrijevog hidroksida u kojem se polimer ne otapa. 32 faktorijalni dizajn upotrebljen je za optimizaciju. Količine ljekovite tvari (A) i polimera (B) izabrane su kao nezavisne varijable, a intenzitet gorkog okusa, veličina čestica i oslobađanje ljekovite tvari pri pH 1,2 i 6,8 izabrane su kao zavisne varijable. Optimizirane mikročestice karakterizirane su pomoću FT-IR i DSC. Multipla linearna regresijska analiza otkrila je da se smanjenje gorčine artemetera može postići kontroliranjem oslobađanja ljekovite tvari pri pH 6,8 i povećanjem količine EE. Povećanje količine polimera dovodi do smanjenja oslobađanja ljekovite tvari pri pH > 5 pa se smanjuje i gorčina. Međutim, povećanje količine polimera povećava topljivost ljekovite tvari, a time potencijalno i njenu raspoložljivost u želucu. U optimiziranim mikročesticama pripravljenim pomoću 0,04 g ARM i 15 mL 1% m/v otopine EE potpuno se maskirao gorki okus, a oslobađanje ljekovite tvari pri pH 1,2 bilo je poboljšano.

Ključne riječi

artemeter; Eudragit E 100; gorčina; 32 faktorijano dizajniranje

Hrčak ID:

28605

URI

https://hrcak.srce.hr/28605

Datum izdavanja:

1.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.018 *