Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca

Davor Šimić
Branimir Mioković ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 306 Kb

str. 292-296

preuzimanja: 3.894

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 306 Kb

str. 318-322

preuzimanja: 571

citiraj


Sažetak

Upotreba konjskog mesa u našoj zemlji nije uvriježena, iako je konjsko meso po svom kemijskom sastavu vrlo pogodno za prehranu. Posebice se ističe mala količina kolesterola, što ga čini iznimno pogodnim u dijetalnoj prehrani. U Hrvatskoj postoji tradicija proizvodnje proizvoda od konjskog mesa stara više od 100 godina. U selima oko Pakraca tu tradiciju je sa sobom iz pradomovine donijela
i očuvala talijanska nacionalna manjina. Oni u domaćoj radinosti proizvode trajan proizvod, kobasicu od konjskog mesa.
U ovom radu je opisan proces proizvodnje kobasica od konjskog mesa u seoskim domaćistvima. Izneseni su rezultati organoleptičke, kemijske i bakteriološke pretrage kobasica koje su potjecali iz 5 domaćinstava koje tradicionalno proizvode kobaisce.

Ključne riječi

kobasica od konjskog mesa; organoleptička; kemijska i bakteriološka pretraga

Hrčak ID:

35576

URI

https://hrcak.srce.hr/35576

Datum izdavanja:

1.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 5.676 *