Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Aditivi i hrana

Marijan Katalenić


Puni tekst: hrvatski pdf 144 Kb

str. 57-64

preuzimanja: 3.603

citiraj


Sažetak

Prehrambeni aditivi tehnološka su nužnost u proizvodnji hrane. Teško je u slobodnoj prodaji naći hranu koja ih ne sadržava. Upravo zbog toga stvaraju kontroverzu i kod znanstvenika i kod potrošača. Neka istraživanja koja povezuju aditive i zdravlje zahtijevaju oprez ili, bolje rečeno, drugo mišljenje. Pamfleti kao “Izvješća Klinike za pedijatrijsku onkologiju – Düsseldorf” ili populističke knjižice o štetnosti aditiva služe samo za plašenje potrošača odvraćajući pažnju od puno važnijih problema hrane i prehrane. U HZJZ-u više od 30 godina postoji specijalizirani tim koji se bavi zdravstvenom ispravnošću aditiva i legislativom vezanom uz njih. Povezivanje zdravstvene ispravnosti aditiva, proizvodnje hrane, količine nađene u hrani i zdravlja ipak nam daje za pravo reći da su percepcija o štetnosti aditiva i stvarnost sasvim suprotne.

Ključne riječi

prehrambeni aditivi; zdravlje; prirodne tvari

Hrčak ID:

38035

URI

https://hrcak.srce.hr/38035

Datum izdavanja:

25.1.2008.

Posjeta: 5.500 *