Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Preživljavanje bakterija Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium bifidum BB-12 u sutlijašu

Tulay Ozcan orcid id orcid.org/0000-0002-0223-3807 ; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkiye
Lutfiye Yilmaz-Ersan
Arzu Akpinar-Bayizit
Oya Irmak Sahin
Pinar Aydinol


Puni tekst: engleski pdf 429 Kb

str. 135-144

preuzimanja: 3.236

citiraj


Sažetak

Svrha ovog rada bila je utvrditi preživljavanje probiotičkih mikroorganizama (Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium bifidum BB-12) u sutlijašu, utjecaj tih bakterija na higijensku kvalitetu i potvrditi perspektivu proizvoda glede senzorskog prihvaćanja potrošača. U proizvodima je praćena populacija mikroorganizama, pH, titracijska kiselost i konzistencija tijekom skladištenja na 4±1 °C u trajanju do 21 dan. Također su testirana senzorska svojstva. Iako je preživljavanje probiotičkih bakterija smanjeno tijekom 21 dan skladištenja, broj preživjelih mikroorganizama bio je dovoljan da se dobije željeni terapijski učinak. Broj kvasaca, plijesni i Staphylococcus spp. smanjen je u uzorcima s dodatkom probiotičkih bakterija. Sutlijaš se može smatrati pogodnim probiotičkim proizvodom prihvatljivih senzorskih svojstava.

Ključne riječi

sutlijaš; preživljavanje; Lactobacillus acidophilus LA-5; Bifidobacterium bifidum BB-12

Hrčak ID:

55153

URI

https://hrcak.srce.hr/55153

Datum izdavanja:

2.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.814 *