Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

HRANIDBA I HROMOSTI GOVEDA

Vlasta Šerman ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 32 Kb

str. 57-59

preuzimanja: 302

citiraj


Sažetak

Uravnotežena hranidba goveda tijekom različitih proizvodnih razdoblja, dobri uvjeti držanja, izbjegavanje stresa, preveniranje određenih bolesti, hormonalni status i genetika čimbenici su koji sudjeluju u etiologiji bolesti lokomotornog sustava. Kod visoko produktivnih krava nastoji se povećati unos energije, a to često prati subklinička acidoza koja smanjuje pH koncentraciju buragovog
sadržaja. Učinci smanjenog pH na patogenezu buraga, jetre i gastrointestinalnog sustava narušavaju hemodinamiku i čine predispoziciju za laminitis. Pojava akutne acidoze predstavlja kemodinamičke inzulte, koji su odgovorne za teške ali kratke epizode laminitisa. Te epizode mogu pak dovesti do predispozicije rumena za hiperkeratozu, patogenu infiltraciju i apscese u jetri. Hormonalne promjene povezane s porodom i ostalim fazama laktacijskog ciklusa mogu utjecati na određene fiziološke promjene koje mogu biti predisponirajući čimbenik za poremećaje u funkciji lokomotornog sustava. Nepovoljni uvjeti držanja (tvrde površine, nedostatak ili slaba upotreba stelje, kratka ležišta i sl.) ili prevelika tjelesna masa, mogu biti predispozicija za mehanička oštećenja strukture noge ili papka. Stres (psiholiški, fizički, nutritivni, uzrokovan bolesnim stanjima), bolesti (mastitis, metritis, zarazne bolesti, metaboličke bolesti) i genetika također su čimbenici koji sudjeluju u etiologiji poremećaja funkcije lokomotornog sustava.

Ključne riječi

goveda; hranidba; hromosti

Hrčak ID:

56779

URI

https://hrcak.srce.hr/56779

Datum izdavanja:

15.6.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.009 *