Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nehranidbeni čimbenici sadržaja uree u mlijeku Holstein krava s velikih farmi u Hrvatskoj

Miljenko Konjačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25
Nikolina Kelava
Zdenko Ivkić
Ante Ivanković
Zvonimir Prpić
Ivan Vnučec
Jelena Ramljak
Pero Mijić


Puni tekst: engleski pdf 571 Kb

str. 166-174

preuzimanja: 809

citiraj


Sažetak

Sadržaj uree u mlijeku pouzdan je pokazatelj uravnoteženosti odnosa bjelančevina i energije u obroku mliječnih krava. Različiti hranidbeni, ali i neki nehranidbeni čimbenici utječu na udjel uree u kravljem mlijeku. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj sezone, redoslijeda i stadija laktacije na udjel uree u mlijeku, kao i povezanost između udjela uree, proizvodnje mlijeka, udjela mliječne masti i bjelančevina te broja somatskih stanica u mlijeku. U tu svrhu su provedene mjesečne kontrole mliječnosti na četiri velike farme mliječnih krava Holstein pasmine (ukupno 5061 krava u razdoblju od siječnja 1999. do prosinca 2005. godine). Sezona je značajno utjecala na udjel uree u mlijeku, čija je koncentracija tijekom
ljeta i jeseni bila viša nego zimi i u proljeće. Udjel uree bio je najniži u prvotelki (27,34 mg/dL) te se značajno povećavao u krava višeg reda laktacije. Sredinom laktacije (100-200 dana) zabilježen je najveći, a krajem laktacije (>200 dana) najmanji prosječni sadržaj uree u mlijeku. Proizvodnja mlijeka znatno se povećavala do razine od 35,00 mg uree po 1 dL mlijeka, nakon čega je uslijedio pad. Udjel mliječne masti i bjelančevina te broj somatskih stanica u mlijeku bili su u negativnoj korelaciji sa sadržajem uree. Najviši udjel bjelančevina (3,41 %) zabilježen je u mlijeku s rasponom udjela uree od 15 do 25 mg/dL, dok je najviši udjel mliječne masti (4,06 %) zabilježen kad je urea bila u rasponu od 15 do 20 mg/dL. Najveći prosječni broj somatskih stanica (333x103 mL-1) utvrđen je u mlijeku sa <15 mg/dL uree. Rezultati ovog istraživanja upućuju na zaključak da analizirani nehranidbeni čimbenici značajno utječu na udjel uree u kravljem mlijeku. Na taj način dobiveni rezultati mogu poslužiti prilikom usavršavanja modela za kontrolu uravnoteženosti bjelančevina i energije u obroku mliječnih krava Holstein pasmine.

Ključne riječi

urea u mlijeku; sezona; redoslijed laktacije; stadij laktacije; dnevna proizvodnja mlijeka; Holstein pasmina

Hrčak ID:

59006

URI

https://hrcak.srce.hr/59006

Datum izdavanja:

29.9.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.952 *