Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ZNAČAJ VISOKOMOLEKULARNIH PODJEDINICA GLUTENINA U PROCJENI KAKVOĆE PŠENICE

Daniela Horvat
G. Drezner
Zorica Jurković
Gordana Šimić
D. Magdić
K. Dvojković


Puni tekst: engleski pdf 319 Kb

str. 53-57

preuzimanja: 1.153

citiraj


Sažetak

Sastav visokomolekularnih podjedinica glutenina (HMW-GS) analiziran je natrium-dodecil-sulfat poliakrilamid-gel elektroforezom (SDS-PAGE), dok je njihova ukupna količina određena visokotlačnom tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-HPLC). U analiziranim kultivarima najzastupljenija podjedinica Glu-A1 lokusa je N, Glu-B1 lokusa podjedinice 7+9 te Glu-D1 lokusa podjedinice 2+12. Kultivari s HMW-GS 5+10 na Glu-D1 lokusu u prosjeku su pokazali bolja tehnološka svojstva u odnosu na kultivare s HMW-GS 2+12. Kultivari Žitarka, Srpanjka, Barbara, Klara i Golubica pokazali su, bez obzira na prisustvo HMW-GS 2+12, vrlo dobra i dobra tehnološka svojstva, jer je kvantitativnom analizom kod ovih kultivara utvrđena optimalna vrijednosti (>10%) ukupnih HMW-GS. Rezultati linearne korelacije između parametara kakvoće i sastava HMW-GS pokazali su značajan (p<0,05) pozitivan utjecaj HMW-GS (Glu-1 bodovi) na sedimentacijsku vrijednost (r=0,55), gluten indeks (r=0,72), energiju tijesta (r=0,61), maksimalni otpor (r=0,64), te omjera otpora i rastezljivosti tijesta (r=0,58). U odnosu na sastav HMW-GS, njihovi udjeli pokazuju značajniji utjecaj na udio proteina (r=0,82), vrijeme razvoja tijesta (r=0,70), stupanj omekšanja (r=-0,90), energiju tijesta (r=0,74) i na volumen kruha (r=0,65).

Ključne riječi

kakvoća pšenice; HMW- GS; SDS-PAGE; RP-HPLC

Hrčak ID:

5962

URI

https://hrcak.srce.hr/5962

Datum izdavanja:

20.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.039 *