Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi

Stipe Plazonić ; diplomirao na Zavodu za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet
Branimir Mioković ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 185 Kb

str. 45-48

preuzimanja: 3.010

citiraj


Sažetak

Pakiranje u modificiranoj atmosferi se s dolaskom novih tehnologija i sve većih zahtjeva kupaca širi i unapređuje. Pakiranje u modificiranoj
atmosferi je smjesa različitih vrsta plinova (kisik O2, ugljični-dioksid CO2 i dušik N2) u različitim omjerima.
U radu je određen ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u svježem junećem i svinjskom mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi,
te nepakiranom meso kao kontrolnim uzorcima, kroz šest dana pohranjenima na temperaturi od 4ºC. Ukupni broj bakterija bio
je niži u mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi i kretao se od 7 x 102 /g prvog dana pohrane junećeg mesa do 2,5 x 106/g šestog
dana pohrane. U kontrolnim uzorcima junetine već prvog dana pohrane ukupni broj iznosio je 8,8 x 104/g, a već četvrtog dan bio
je 4,2 x 106/g da bi na kraju pohrane iznosio 1,6 x 107/g. U uzorcima svinjetine upakirane u modificiranoj atmosferi ukupan se broj
kretao od 1,8 x 103/g do najviše 4,2 x 106 /g šestog dana pohrane. Nepakirana svinjetina je već četvrtog dana pohrane u hladnjaku
sadržavala 3,4 x 106/g, odnosno posljednjeg dana 8,8 x 107/g.

Ključne riječi

svježe meso; pakiranje u modificiranoj atmosferi; ukupan broj bakterija

Hrčak ID:

61762

URI

https://hrcak.srce.hr/61762

Datum izdavanja:

1.1.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.290 *