Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PODRAVKA I SLAVONKA - PRVE HRVATSKE SORTE PAPRIKE S DUS TESTOM

Zdravko Matotan orcid id orcid.org/0000-0002-9629-372X ; Podravka d.d. Koprivnica
Svjetlana Matotan ; Podravka d.d. Koprivnica


Puni tekst: hrvatski pdf 1.940 Kb

str. 57-76

preuzimanja: 2.005

citiraj


Sažetak

Nakon uspješno provedenog dvogodišnjeg testiranja različitosti,
ujednačenosti i stabilnosti (DUS test) u Stanici za testiranje sorti Središnjeg
poljoprivrednog ureda Republike Mađarske u Tordasu krajem 2009. godine
priznate su i upisane na nacionalnu sortnu listu prve hrvatske sorte povrća s
DUS testom. Radi se o linijama crvene rog paprike K-1 i L-31 denominiranih
kao Podravka i Slavonka. Sorte paprike Podravka i Slavonka stvorene su
višegodišnjim selekcijskim radom tima Razvoja poljoprivrede Podravke.
Obje sorte visoko su rodne i kvalitetom plodova iznimno pogodne za
preradu.
Podravka je srednje rana sorta crvene rog paprike šezdesetak centimetara
visoke stabljike na kojoj se formira najčešće 7 – 8 krupnih plodova visećeg
položaja. Dobre je lisnatosti koja značajno umanjuje pojavnost sunčanih
opržotina plodova. U fiziološkoj zriobi plod je intenzivno crvene boje, blago
izduženog srcolikog oblika. Tijekom dvogodišnjih testiranja prosječna mase
ploda bila je 165 grama, a sadržaj suhe tvari 7,2%. Sorta je namijenjena
prvenstveno za preradu u ajvar i proizvodnju fileta. Uspješno se može
uzgajati na području čitave nizinske Hrvatske, a posebno se visokim
prinosom i vrhunskom kvalitetom istakla u pokusnoj proizvodnji na području
Podravine.
Slavonka je u odnosu na Podravku nešto ranija po dospijevanju i gotovo
dvadesetak centimetara niže, izrazito čvrste i kompaktne stabljike. Listovi su
krupni i dobro štite plodove od prejakog sunčevog svjetla. Na biljci se
formira najčešće po 8 - 9 plodova. Prosječna mase ploda tijekom
dvogodišnjih testiranja bila je 147 grama, a sadržaj suhe tvari 7,0%.
Sazrijevanje plodova je dosta ujednačeno, a plodovi u fiziološkoj zriobi
dobivaju intenzivno crvenu boju veoma postojanu tijekom prerade. Uspješno
se može uzgajati u gotovo svim područjima nizinskog dijela Hrvatske, a u
pokusnoj se proizvodnji posebno istakla uzgojem u sjeverozapadnom dijelu
Slavonije.

Ključne riječi

paprika; sorte; DUS test

Hrčak ID:

65074

URI

https://hrcak.srce.hr/65074

Datum izdavanja:

8.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.931 *