Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem

Miroslava Todorović ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Žužana Salatić
S. Markov


Puni tekst: hrvatski pdf 1.411 Kb

str. 115-123

preuzimanja: 686

citiraj


Sažetak

Rekontaminacija hrane u prahu termorezistentnim klostridijima, nastala u nepovoljnim uvjetima skladištenja predstavlja velik problem u privredi. Jedini efikasan postupak sterilizacije, tj. uništavanje mikroorganizama surutke u prahu je korištenje ionizirajućeg zračenja. Hrana posle zračenja ne postaje radioaktivna (Svjetska zdravstvena organizacija, Agencija za atomsku energiju). Kao izvor zračenja korišten je izotop 60Co Instituta za nuklearne nauke Boris Kidrič u Vinči. Praćena je mikrobiološka slika proizvoda pre i posle djelovanja ionizirajućeg zračenja. Nakon korištenih doza od a, b, c, d, e Kgy nije bilo rasta klostridija u steriliziranoj surutki u prahu. Organoleptička svojstva sterilizirane surutke nisu bila izmijenjena.

Ključne riječi

sterilizacija sirutke u prahu; ionizirajuće zračenje

Hrčak ID:

101293

URI

https://hrcak.srce.hr/101293

Datum izdavanja:

2.5.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.422 *