Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Enzimatska hidroliza laktoze

Mihailo Ostojić ; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd
Gordana Niketić
Jasna Popović


Puni tekst: hrvatski pdf 857 Kb

str. 77-84

preuzimanja: 709

citiraj


Sažetak

Enzimatskom hidrolizom laktoze omogućena je bolja i raznovrsnija upotreba sirutke u prehrambenoj industriji. Dobivena hidrolizirana otopina sirutke sadržavala je 1,98% laktoze i 1,84% monosaharida u obliku glukoze i galaktoze i imala je poboljšanu slatkoću i topljivost. To praktično znači da se pri daljoj obradi i preradi sirutke u napitke umanjuje potreba dodavanja saharoze za oko 45%.

Ključne riječi

laktoza; enzimatska hidroliza

Hrčak ID:

104618

URI

https://hrcak.srce.hr/104618

Datum izdavanja:

1.3.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.569 *