Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja

Greta Krešić orcid id orcid.org/0000-0002-3432-2687 ; Katedra za hranu i prehranu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Primorska 42, pp 97, 51410 Opatija, Hrvatska
Mihela Dujmović
Milena L. Mandić
Nikolina Mrduljaš


Puni tekst: hrvatski pdf 379 Kb

str. 158-171

preuzimanja: 6.472

citiraj


Sažetak

Mlijeko zdravih, normalno uhranjenih dojilja univerzalno je prepoznato kao "zlatni standard" za prehranu djeteta, a dojenje prvih šest mjeseci osigurava opskrbu dječjeg organizma tvarima neophodnim za pravilan rast i razvoj. Tijekom prvog mjeseca laktacije sastav majčinog mlijeka mijenja se kroz tri faze: kolostrum, prijelazno i zrelo mlijeko. Zrelo mlijeko koje se izlučuje nakon 16. dana laktacije prosječno sadrži 3,4-4,5 % masti. Masti majčinog mlijeka osim što predstavljaju glavni izvor energije, čineći oko 40-55 % djetetovog ukupnog energetskog unosa, osiguravaju dječjem organizmu opskrbu vitaminima topljivim u mastima i esencijalnim masnim kiselinama. U radu su prikazana aktualna saznanja o majčinom mlijeku, mastima majčinog mlijeka te utjecaju prehrane dojilja na sastav masnih kiselina mlijeka. Majčino mlijeko sadrži esencijalne masne kiseline - linolnu (C18:2n-6) i alfalinolensku (C18:3n-3), kao i njihove višestruko nezasićene dugolančane metabolite, među kojima su najznačajnije arahidonska (C20:4n-6) i dokozaheksaenska (C22:6n-3) kiselina. Od posebnog značaja je zastupljenost dugolančanih višestruko nezasićenih masnih kiselina radi njihovog doprinosa normalnom razvoju oka i mozga dojenčadi. Udio ovih masnih kiselina u mlijeku odraz je majčinog prehrambenog unosa. Prehrana bogata ribom i morskim plodovima pozitivno korelira s koncentracijom
višestruko nezasićenih masnih kiselina (posebno dokozaheksaenske) u majčinom mlijeku. Istraživanja
su pokazala da suplementacija dokozaheksaenskom kiselinom tijekom posljednjeg tromjesečja
trudnoće i tijekom razdoblja dojenja značajno povećava njezinu koncentraciju u mlijeku.

Ključne riječi

dojenje; masne kiseline; višestruko nezasićene masne kiseline; prehrana

Hrčak ID:

106573

URI

https://hrcak.srce.hr/106573

Datum izdavanja:

22.8.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.922 *