Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima

Zorica Šimunović-Petrić ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zagreb, Etnološki zavod


Puni tekst: hrvatski pdf 1.432 Kb

str. 95-98

preuzimanja: 870

citiraj


Sažetak

Soparnik je karakteristično poljičko jelo, a sastoji se od dva komada tijesta koja se razvaljaju na dvije okrugle daske „sinije“. Na prvi komad tijesta stavi se nadjev od blitve, malo luka, soli i začini maslinovim uljem, a zatim preklopi s drugim komadom tijesta i zavrnu rubovi. Peče se na ognjištu i nakon toga se premaže tučenim češnjakom i maslinovim uljem. Jede se na Badnjak, u korizmi, na Veliki petak, zatim u vrijeme poljodjelskih radova i na proslavama. To je jelo vjerojatno nastalo pod orijentalnim utjecajem.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109126

URI

https://hrcak.srce.hr/109126

Datum izdavanja:

10.4.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.709 *