Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Utjecaj različitih uvjeta na proizvodnju γ-linolenske kiseline submerznim uzgojem

Syed U. Ahmed ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory (Council of Scientific and Industrial Research), Industrial Estate PO, Pappanamcode, Trivandrum 695019, India
Sudheer K. Singh ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory (Council of Scientific and Industrial Research), Industrial Estate PO, Pappanamcode, Trivandrum 695019, India
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory (Council of Scientific and Industrial Research), Industrial Estate PO, Pappanamcode, Trivandrum 695019, India
Sanjit Kanjilal ; Oils and Fats Division, Indian Institute of Chemical Technology, Hyderabad 500007, India
Rachapudi B. N. Prasad ; Oils and Fats Division, Indian Institute of Chemical Technology, Hyderabad 500007, India


Puni tekst: hrvatski pdf 30 Kb

str. 283-287

preuzimanja: 204

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 124 Kb

str. 283-287

preuzimanja: 575

citiraj


Sažetak

Istražena je proizvodnja γ-linolenske kiseline pri uzgoju 7 sojeva plijesni roda Mucorales. Soj plijesni, izoliran s područja zapadne obale Kerale, proizveo je 8 % γ- linolenske kiseline u supstratu s glukozom kao jedinim izvorom ugljika. U pokusima na tresilici istražen je utjecaj različitih uvjeta uzgoja. Maksimalna koncentracija suhe biomase od 48,4 g/L i ukupna koncentracija γ-linolenske kiseline od 636 mg/L postignuti su uzgojem na 30 °C pri 200 o/min tijekom 7 dana. Od istraženih organskih izvora dušika za povećanje proizvodnje γ-linolenske kiseline najbolji su bili kvaščev ekstrakt i kombinacija kukuruznog ekstrakta i pekarskog kvasca u omjeru 1:1.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109905

URI

https://hrcak.srce.hr/109905

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.503 *