Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Novije koncepcije zubnog karijesa

Zdenko Njemirovskij ; Zavod za bolesti zuba Stomatološkog fakulteta, Zagreb
D. Blažić ; Zavod za bolesti zuba Stomatološkog fakulteta, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 426 Kb

str. 173-184

preuzimanja: 920

citiraj


Sažetak

Usprkos opće poznatoj činjenici, da 98 % civiliziranog čovječanstva boluje od zubnog karijesa, ne može se točno d efinirati, što je zubni karijes. Budući da nije u tančine razjašnjen mehanizam nastajanja kariozne lezije, autori iznose uvodno nekoliko teorija , odnosno hipoteza, o postanku karijesa. Kritički se osvrću na koncepcije i ističu da neke nemaju znanstvenu potvrdu. U Članku se opisuju faktori, koji sudjeluju u karioznom zbivanju, a to su fizikalna i kemijska svojstva tvrdih supstancija zuba, mikroorganizmi usne šupljine te način i navike prehrane. Za vrijeme razvoja, zubi imaju prioritet u metabolizmu. Samo ekstremni nedostatak kalcija i fosfora, odražava se na tvrdim zubnim supstancama. Odlaganje fluorida u površni sloj cakline povećava rezistenciju prema karijesu. Najveće ulaganje fluorida je nakon formiranja cakline, a prije izbijanja zuba. Do razvoja karijesa ne može doći bez bakterija. Suprotno ranijem mišljenju uzročnici su možda streptokoki, koji stvaraju kiseline. Laktobacili pak igraju podređenu ulogu. Za metabolizam bakterija pri stvaranju kiselina potrebni su ugljikohidrati. Ugljikohidrati su kariogeni, ako se uzimaju između obroka i u ljep ljivom obliku. Karijes se razvija ispod dentobakterijskog plaka i to na retencijskim mjestima. Autori zaključuju , da površine bez plaka, što znači bez ostataka hrane i mikroorganizama, nemaju u pravilu nikad karijes pa smatraju, da je higijena usta važan faktor borbe protiv karijesa, osobito kod urbaniziranog i civiliziranog čovjeka, zbog konzumacije rafinirane hrane, koja ne zahtijeva jaču mastikaciju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

120036

URI

https://hrcak.srce.hr/120036

Datum izdavanja:

15.12.1970.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.825 *