Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dijetoterapija akutnog i kroničnog pankreatitisa

Irena Martinis
Petra Orešković
Mandica-Tamara Tolić
Mirna Lasić
Irena Oreč
Lidija Prka


Puni tekst: engleski pdf 135 Kb

preuzimanja: 1.506

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 135 Kb

str. 155-163

preuzimanja: 6.543

citiraj


Sažetak

Pankreatitis je upalno stanje gušterače koje često iz svojeg akutnog oblika može prijeći u kroničnu bolest. Bolesnici s pankreatitisom imaju povećane nutritivne potrebe zbog upale, dok, s druge strane, zbog boli, mučnine i povraćanja pate od energijskog, proteinskog ili nutritivnog deficita. Hipokalcemija i hipomagnezemija mogu se pojaviti već u prvim fazama akutnog pankreatitisa. Bolesnici s dugotrajnim i prekomjernim unosom alkohola mogu, uz proteinsko-energijsku malnutriciju, imati i deficit vitamina i minerala: tiamina, folne kiseline, cinka, vitamina D, K, E, A i B12 te karotena. Osnovni cilj nutritivne njege bolesnika s pankreatitisom jest osigurati adekvatan unos energije. To je osobito važno u bolesnika s akutnim pankreatitisom u kojih se pokazalo da pravilna nutritivna njega može smanjiti komplikacije i skratiti vrijeme boravka u bolnici.

Ključne riječi

prehrana; akutni pankreatitis; kronični pankreatitis; prehrambene navike; antioksidansi

Hrčak ID:

148033

URI

https://hrcak.srce.hr/148033

Datum izdavanja:

4.11.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.130 *