hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Stela Jokić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Barbara Škof ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Fulltext: croatian, pdf (123 KB) pages 70-79 downloads: 176* cite
APA 6th Edition
Moslavac, T., Jokić, S., Pozderović, A., Pichler, A. & Škof, B. (2014). Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja. Glasnik Zaštite Bilja, 37 (6), 70-79. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/162520
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 37, no. 6, 2014, pp. 70-79. https://hrcak.srce.hr/162520. Accessed 23 Jul. 2021.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Stela Jokić, Andrija Pozderović, Anita Pichler and Barbara Škof. "Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja." Glasnik Zaštite Bilja 37, no. 6 (2014): 70-79. https://hrcak.srce.hr/162520
Harvard
Moslavac, T., et al. (2014). 'Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja', Glasnik Zaštite Bilja, 37(6), pp. 70-79. Available at: https://hrcak.srce.hr/162520 (Accessed 23 July 2021)
Vancouver
Moslavac T, Jokić S, Pozderović A, Pichler A, Škof B. Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2014 [cited 2021 July 23];37(6):70-79. Available from: https://hrcak.srce.hr/162520
IEEE
T. Moslavac, S. Jokić, A. Pozderović, A. Pichler and B. Škof, "Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja", Glasnik Zaštite Bilja, vol.37, no. 6, pp. 70-79, 2014. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/162520. [Accessed: 23 July 2021]
Fulltext: english, pdf (123 KB) pages 79-79 downloads: 2.088* cite
APA 6th Edition
Moslavac, T., Jokić, S., Pozderović, A., Pichler, A. & Škof, B. (2014). Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil. Glasnik Zaštite Bilja, 37 (6), 79-79. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/162520
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 37, no. 6, 2014, pp. 79-79. https://hrcak.srce.hr/162520. Accessed 23 Jul. 2021.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Stela Jokić, Andrija Pozderović, Anita Pichler and Barbara Škof. "Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil." Glasnik Zaštite Bilja 37, no. 6 (2014): 79-79. https://hrcak.srce.hr/162520
Harvard
Moslavac, T., et al. (2014). 'Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil', Glasnik Zaštite Bilja, 37(6), pp. 79-79. Available at: https://hrcak.srce.hr/162520 (Accessed 23 July 2021)
Vancouver
Moslavac T, Jokić S, Pozderović A, Pichler A, Škof B. Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2014 [cited 2021 July 23];37(6):79-79. Available from: https://hrcak.srce.hr/162520
IEEE
T. Moslavac, S. Jokić, A. Pozderović, A. Pichler and B. Škof, "Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil", Glasnik Zaštite Bilja, vol.37, no. 6, pp. 79-79, 2014. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/162520. [Accessed: 23 July 2021]

Abstracts
Hladno prešana ulja su ulja koja se dobivaju hladnim prešanjem biljnih sjemenki s pužnom prešom. U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja bučinih koštica na iskorištenje ulja Također, ispitivan je dodatak prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy’Less CS, Oxy’Less Clear, Stabil Enhance OSR), ekstrakta zelenog čaja, ekstrakta nara u udjelima od 0,1% i 0,2% na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultati istraživanja pokazuju da temperatura zagrijavanja glave preše i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy’Less CS u odnosu na ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0,2% efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0,1%. Stabil Enhance OSR (0,1% i 0,2%) pruža bolju zaštitu od oksidacije nego Oxy´Less Clear (0,1% i 0,2%). Ekstrakt nara (0,1% i 0,2%) ne pokazuje zaštitu bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja.

Keywords
proizvodnja bučinog ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi

Hrčak ID: 162520

URI
https://hrcak.srce.hr/162520

[english]

Visits: 2.608 *