Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Upravljanje rizikom od mikotoksina počinje u polju

Bogdan Cvjetković ; Veleučilište „Marko Marulić“ Knin


Puni tekst: hrvatski pdf 650 Kb

str. 317-328

preuzimanja: 1.023

citiraj


Sažetak

Kukuruz i pšenica najvažnije su naše žitarice. One u najvećem postotku sudjeluju u nas u ishrani ljudi i domaćih životinja. Kukuruz i pšenica su podložne napadu toksinogenih gljivica iz rodova Fusarium, Penicillium i Aspergillus. Nabrojene su Fusarium vrste nađene na zrnu pšenice u Hrvatskoj. Navedena je učestalost Fusarium vrsta u polju na kukuruzu i pšenici i važni mikotoksini koje oni proizvode. Kratko su opisani simptomi učestalijih Fusarium vrsta na kukuruzu i pšenici u polju. Nabrojene su Penillicium vrste koji su nađene na zrnu kukuruza u raznim tipovima skladišta u Hrvatskoj. Opisani su simptomi na zrnu kukuruza i navedeni toksikološki važniji mikotoksini Penicillium vrsta. Navedeni su simptomi koje može izazvati Aspergillus flavus na zrnu kukuruza. Preporučene su preventivne mjere koje se trebaju provesti u polju da bi se smanjila prisutnost toksinogenih gljiva na kukuruzu i pšenici.

Ključne riječi

pšenica; kukuruz; toksinogene gljivice; mikotoksini

Hrčak ID:

169283

URI

https://hrcak.srce.hr/169283

Datum izdavanja:

1.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.711 *