UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA
Miljenko Konjačić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Marković
; Hrvatska poljoprivredna agencija, Križevci, Poljana Križevačka 185
Ante Ivanković
orcid.org/0000-0002-2523-8694
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijela Stručić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
APA 6th Edition Konjačić, M., Marković, T., Ivanković, A. & Stručić, D. (2015). UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA. Stočarstvo, 69 (3-4), 45-53. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/175773
MLA 8th Edition Konjačić, Miljenko, et al. "UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA." Stočarstvo, vol. 69, no. 3-4, 2015, pp. 45-53. https://hrcak.srce.hr/175773. Accessed 2 Mar. 2021.
Chicago 17th Edition Konjačić, Miljenko, Tea Marković, Ante Ivanković and Danijela Stručić. "UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA." Stočarstvo 69, no. 3-4 (2015): 45-53. https://hrcak.srce.hr/175773
Harvard Konjačić, M., et al. (2015). 'UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA', Stočarstvo, 69(3-4), pp. 45-53. Available at: https://hrcak.srce.hr/175773 (Accessed 02 March 2021)
Vancouver Konjačić M, Marković T, Ivanković A, Stručić D. UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA. Stočarstvo [Internet]. 2015 [cited 2021 March 02];69(3-4):45-53. Available from: https://hrcak.srce.hr/175773
IEEE M. Konjačić, T. Marković, A. Ivanković and D. Stručić, "UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA", Stočarstvo, vol.69, no. 3-4, pp. 45-53, 2015. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/175773. [Accessed: 02 March 2021]
Abstracts Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka proizvedenog po ekološkim principima. U istraživanje je bilo uključeno 15 ekoloških gospodarstava koja se bave ekološkom proizvodnjom mlijeka na području Osječko-baranjske županije. U uzorcima sirovog mlijeka (n=1.769) od kemijskih parametra određen je: udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, bezmasne suhe tvari, a od higijenskih parametara: broj mikroorganizama i somatskih stanica. Utvrđen je značajan (p<0,05) utjecaj godine (2011., 2012., 2013.) na sve istraživane parametre osim na ukupan broj mikroorganizama. Sezona je značajno utjecala na kemijske parametre (p<0,05), istovremeno nije utvrđen značajan utjecaj na higijenske parametre. Najveći udjeli mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari zabilježeni tijekom jesenskoga i zimskog razdoblja, a laktoze tijekom zimskog i proljetnog razdoblja. Rezultati istraživanja pokazali su da su godina i sezona značajno utjecale na većinu istraživanih parametara u ekološki proizvedenom mlijeku