Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karakterizacija lončarske smjese – makroskopska analiza keramike iz brončanog doba

Andrea Kudelić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.623 Kb

str. 119-172

preuzimanja: 707

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.623 Kb

str. 119-172

preuzimanja: 221

citiraj


Sažetak

U radu se predstavljaju metoda i postupak
makroskopske analize, analiza digitalne makrofotografije
svježega loma keramičkog
uzorka i načela karakterizacije keramičkih
struktura, odnosno lončarskih smjesa. Iznose
se prednosti i nedostaci makorskopske
metode i daju smjernice za njezinu praktičnu,
ali i teorijsku primjenu. Metoda je primijenjena
na uzorcima keramike iz brončanog
doba s prostora sjeverne Hrvatske, a rezultati
su dopunjeni prethodno provedenim mikroskopskim
analizama. Utvrđeno je da se
sirovinski materijal vjerojatno prikupljao u
neposrednoj blizini pretpovijesnih naselja i
da su lončari koristili različite vrste primjesa:
mineralna zrna, litoklaste, grog, glinovite
pelete i primjese organskog podrijetla. Analiza
je makrofotografija pokazala varijabilnost
u odabiru smjese koju je, prema preliminarnim
rezultatima istraživanja, moguće
povezati s kronološko-kulturološkim karakteristikama
keramičkih posuda.

Ključne riječi

keramika, tehnologija, metodologija, digitalni mikroskop, lončarska smjesa, glinoviti materijal, primjese, brončano doba

Hrčak ID:

191999

URI

https://hrcak.srce.hr/191999

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.707 *