Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5582

Svojstva i fermentacijska aktivnost industrijskih kvasaca Saccharomyces cerevisiae, S. uvarum, Candida utilis i Kluyveromyces marxianus izloženih mikotoksinima AFB1, OTA i ZEA

Željko Jakopović orcid id orcid.org/0000-0001-6448-484X ; Department of Biochemical Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Karla Hanousek Čiča ; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić ; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Irina Pucić ; Department of Materials Chemistry, Ruđer Bošković Institute, Bijenička cesta 54, HR-10000 Zagreb, Croatia
Iva Čanak ; Department of Biochemical Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Department of Biochemical Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin ; Laboratory for Analytical Chemistry, Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Croatia
Damir Stanzer ; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Slaven Zjalić ; Department of Ecology, Agronomy and Aquaculture, University of Zadar, M. Pavlinovića 1, HR-23000 Zadar, Croatia
Ksenija Markov ; Department of Biochemical Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 542 Kb

str. 208-217

preuzimanja: 431

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 542 Kb

str. 208-217

preuzimanja: 450

citiraj


Sažetak

U radu je ispitan učinak aflatoksina B1, okratoksina A i zearalenona na morfologiju, parametre rasta i metaboličku aktivnost kvasaca Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces uvarum, Candida utilis i Kluyveromyces marxianus. Rezultati pokazuju da su tri mikotoksina utjecala na morfologiju svih kvasaca, prvenstveno na promjer stanica, ali ne i na njihov konačni broj. Fourierova transformacija infracrvene spektroskopije pokazala je da su membrane kvasaca vezale mikotoksine, naročito C. utilis. Kod većine kvasaca, osim kvasca S. uvarum izloženog okratoksinu A i zearaenonu, došlo je do denaturacije staničnih membrana. U ranoj su fazi fermentacije svi kvasci izloženi mikotoksinima imali nižu metaboličku aktivnost i sporiji rast biomase u usporedbi s kontrolom, no koncentracije produkata fermentacije i biomase dosegnule su razinu kontrolnih uzoraka do završetka fermentacije, osim u slučaju C. utilis izloženog 20 µg/mL zearalenona. Adaptivni odgovor mikotoksina upućuje na zaključak da se određeni kvasci mogu koristiti za kontrolu koncentracije mikotoksina u proizvodnji fermentirane hrane i pića.

Ključne riječi

mikotoksini; kvasci; rast kvasaca; morfologija kvasaca; fermentacija; FTIR

Hrčak ID:

203488

URI

https://hrcak.srce.hr/203488

Datum izdavanja:

29.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.179 *