hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6

T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje: Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije

Maja Kiš ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, 48260 Križevci, Hrvatska
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (314 KB) str. 12-18 preuzimanja: 510* citiraj
APA 6th Edition
Kiš, M. i Pleadin, J. (2018). T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje: Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (1-2), 12-18. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6
MLA 8th Edition
Kiš, Maja i Jelka Pleadin. "T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje: Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 13, br. 1-2, 2018, str. 12-18. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6. Citirano 18.10.2021.
Chicago 17th Edition
Kiš, Maja i Jelka Pleadin. "T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje: Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 13, br. 1-2 (2018): 12-18. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6
Harvard
Kiš, M., i Pleadin, J. (2018). 'T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje: Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13(1-2), str. 12-18. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6
Vancouver
Kiš M, Pleadin J. T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje: Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2018 [pristupljeno 18.10.2021.];13(1-2):12-18. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6
IEEE
M. Kiš i J. Pleadin, "T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje: Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.13, br. 1-2, str. 12-18, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji imaju toksičan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Smatraju se neizbježnim onečišćivačima hrane i hrane za životinje, a predstavljaju problem u cijelom svijetu jer se njihova koncentracija ne smanjuje ni nakon uobičajenih postupaka prerade hrane. T-2 toksin i njegov glavni metabolit HT-2 pripadaju velikoj grupi trihotecenskih mikotoksina. T-2 toksin se smatra najtoksičnijim predstavnikom trihotecenskih mikotoksina tipa A, a proizvode ga plijesni roda Fusarium, načešće Fusarium langsethiae, Fusarium poae i Fusarium sporotrichioides. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je uvrstila T-2 toksin u skupinu 3, među spojeve koji se ne mogu klasificirati kao ljudski karcinogeni. Ipak, izraženo citotoksično, imunosupresivno i hematotoksično djelovanje T-2 i HT-2 toksina može uzrokovati kronične bolesti kod ljudi i životinja. Daljnja istraživanja ovih mikotoksina su nužna s obzirom na nedostatak toksikoloških podataka te kako bi se odredila njihova prisutnost u hrani i hrani za životinje i efikasne metode dekontaminacije onečišćenih sirovina i proizvoda. Kako bi se izbjegli negativni učinci T-2, HT-2 toksina i ostalih trihotecenskih mikotoksina na zdravlje ljudi i životinja, važno je sprječavanje rasta plijesni i sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih prehrani ljudi i hranidbi životinja.

Ključne riječi
T-2 toksin; HT-2 toksin; toksičnost; pojavnost; dekontaminacija; hrana; hrana za životinje

Hrčak ID: 205148

URI
https://hrcak.srce.hr/205148

Posjeta: 921 *