hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24141/1/4/2/9

Kontrola okratoksina A u sušenom voću

Robert Kecerin ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Marinko Petrović ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Ivana Prskalo ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Vedran Jagić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Dario Lasić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 233-247 preuzimanja: 449* citiraj
APA 6th Edition
Kecerin, R., Petrović, M., Prskalo, I., Jagić, V. i Lasić, D. (2018). Kontrola okratoksina A u sušenom voću. Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, 4 (2), 233-247. https://doi.org/10.24141/1/4/2/9
MLA 8th Edition
Kecerin, Robert, et al. "Kontrola okratoksina A u sušenom voću." Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, vol. 4, br. 2, 2018, str. 233-247. https://doi.org/10.24141/1/4/2/9. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Kecerin, Robert, Marinko Petrović, Ivana Prskalo, Vedran Jagić i Dario Lasić. "Kontrola okratoksina A u sušenom voću." Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti 4, br. 2 (2018): 233-247. https://doi.org/10.24141/1/4/2/9
Harvard
Kecerin, R., et al. (2018). 'Kontrola okratoksina A u sušenom voću', Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, 4(2), str. 233-247. https://doi.org/10.24141/1/4/2/9
Vancouver
Kecerin R, Petrović M, Prskalo I, Jagić V, Lasić D. Kontrola okratoksina A u sušenom voću. Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti [Internet]. 2018 [pristupljeno 27.11.2021.];4(2):233-247. https://doi.org/10.24141/1/4/2/9
IEEE
R. Kecerin, M. Petrović, I. Prskalo, V. Jagić i D. Lasić, "Kontrola okratoksina A u sušenom voću", Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, vol.4, br. 2, str. 233-247, 2018. [Online]. https://doi.org/10.24141/1/4/2/9

Sažetak
Okratoksini su podgrupa mikotoksina koje stvaraju plijesni iz roda Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Najpoznatiji je i najtoksičniji okratoksin A, manje je toksičan okratoksin B, a okratoksin C dobiven je samo u laboratorijskim uvjetima. Na pokusnim životinjama dokazan je nefrotoksičan, karcinogen, teratogen te imunosupresivan učinak okratoksina A, a novija istraživanja dokazuju da ima i štetan učinak na reproduktivno zdravlje ljudi. Najčešće se stvara na usjevima nakon žetve ako govorimo o žitaricama, ali predstavlja znatan zdravstveni te gospodarski problem i u proizvodnji, preradi, skladištenju i distribuciji drugih kultura kao što su začini, kava, mahunarke, orašasti plodovi, vino, pivo, sušeno voće i sl.

S obzirom na to da sadrži niz vrijednih hranjivih tvari (polifenoli, vlakna, vitamini, minerali, šećeri i sl.), sušeno se voće proizvodi diljem svijeta pa u mnogim zemljama čini znatan udio u poljoprivrednoj proizvodnji i gospodarstvu općenito. Pojava plijesni, a posljedično i okratoksina A predstavlja najveći problem u uzgoju,
proizvodnji i distribuciji ovakve vrste hrane. Valja imati na umu da zaštita proizvoda od pojave plijesni i stvaranja mikotoksina započinje već na samoj plantaži i potrebno ju je kontinuirano provoditi kroz različite proizvodne i manipulativne faze (prilikom dozrijevanja ploda, pri berbi, kod sušenja, transportiranja, skladištenja itd.).

Udio mikotoksina u sušenom voću, kao i u ostaloj hrani koja se stavlja na tržište, određuje se osjetljivim analitičkim metodama, ponajprije testom ELISA, koji je orijentacijska metoda, te HPLC-om i LC-MS/MS-om, koji su potvrdne metode. Vjerodostojnost analitičke metode usko je povezana s uzimanjem uzorka na ispravan način, kao i njegovom dobrom homogenizacijom.

Ključne riječi
mikotoksini; okratoksin A; sušeno voće; HPLC

Hrčak ID: 207665

URI
https://hrcak.srce.hr/207665

[engleski]

Posjeta: 795 *