Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31306/s.60.4.2

Osposobljavanje liječnika medicine rada i stručnjaka zaštite na radu u SAD-u

Eric Wood ; Rocky Mountain Center for Occupational and Environmental Health, University of Utah, Salt Lake City


Puni tekst: hrvatski pdf 115 Kb

str. 357-362

preuzimanja: 336

citiraj


Sažetak

U Sjedinjenim Američkim Državama zaštitom na radu (OHS) stručnjaci se bave od samog početka Industrijske revolucije ako ne i ranije. Formalno i ozbiljno obrazovanje iz zaštite na radu ustanovljeno je prihvaćanjem Zakona o zaštiti na radu 1970. godine koji uključuje i odredbe o financiranju osposobljavanja za područja zaštite na radu.
Nacionalni institut zaštite na radu proveo je 2011. godine studiju koja je pokazala da u Sjedinjenim Državama radi 48,000 (2,3 na 10.000 odraslih zaposlenih) stručnjaka zaštite na radu. Poslodavci uključeni u studiju izrazili su potrebu zapošljavanja 25.000 stručnjaka zaštite na radu u narednih pet godina. Projekcije pokazuju da će u navedenom razdoblju programi osposobljavanja obrazovati tek 13.000 stručnjaka.
Temeljna znanja i vještine iz različitih disciplina zaštite na radu obično uključuju akademsko obrazovanje iz epidemiologije, biostatistike, administracije i upravljanja, poznavanje zdravstvenog ponašanja, industrijske higijene, ergonomije i temeljna znanja o ozljedama na radu i prevenciji bolesti. Poslodavci su zainteresirani za dodatnu izobrazbu iz područja komunikacije, tehničkog pisanja, vodstva, interdisciplinarnih znanja, mogućih opasnosti i poznavanja i poštovanja regulative.
Financiranje programa osposobljavanja za zaštitu na radu stalni je izazov. Nedovoljna svijest studenata o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja u tom području predstavlja dodatni problem u pronalaženju kvalificiranih kandidata. Iako je potražnja za kadrovima velika, a i mogućnosti za karijeru također, u većini područja zaštite na radu, potpore programima i premalen broj diplomiranih stručnjaka stalan su izazov nastavnom osoblju.

Ključne riječi

zaštita na radu, medicina rada, sigurnost, industrijska higijena, školovanje i osposobljavanje, OSHA (Zakon o zaštiti na radu), NIOSH (Nacionalni institut zaštite na radu)

Hrčak ID:

214680

URI

https://hrcak.srce.hr/214680

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 694 *