Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3

Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti

Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Manuela Zadravec ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Frece ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tonči Rezić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Kmetič ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 344 Kb

str. 39-46

preuzimanja: 623

citiraj


Sažetak

Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje
ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke
detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.

Ključne riječi

mikotoksini; detoksifikacija; biološke metode; hrana; hrana za životinje

Hrčak ID:

224622

URI

https://hrcak.srce.hr/224622

Datum izdavanja:

3.9.2019.

Posjeta: 1.409 *