hrcak mascot   Srce   HID

Preliminary communication
https://doi.org/10.24141/1/6/2/7

Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja

Paula Sliva   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2055-7135 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Marinela Mandić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0654-9072 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Josipa Krković   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1232-5035 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Jozica Raljević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6669-9155 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Anna Pierobon   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9695-2847 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Sonja Serdar ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Jasna Bošnir   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9877-2927 ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska

Fulltext: croatian, pdf (2 MB) pages 249-259 downloads: 182* cite
APA 6th Edition
Sliva, P., Mandić, M., Krković, J., Raljević, J., Pierobon, A., Serdar, S. & Bošnir, J. (2020). Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja. Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, 6 (2), 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
MLA 8th Edition
Sliva, Paula, et al. "Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja." Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, vol. 6, no. 2, 2020, pp. 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7. Accessed 3 Aug. 2021.
Chicago 17th Edition
Sliva, Paula, Marinela Mandić, Josipa Krković, Jozica Raljević, Anna Pierobon, Sonja Serdar and Jasna Bošnir. "Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja." Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti 6, no. 2 (2020): 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
Harvard
Sliva, P., et al. (2020). 'Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja', Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, 6(2), pp. 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
Vancouver
Sliva P, Mandić M, Krković J, Raljević J, Pierobon A, Serdar S, et al. Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja. Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti [Internet]. 2020 [cited 2021 August 03];6(2):249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
IEEE
P. Sliva, et al., "Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja", Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, vol.6, no. 2, pp. 249-259, 2020. [Online]. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7

Abstracts
Maslinovo ulje visokovrijedna je i kvalitetna namirnica te osnova svake mediteranske prehrane, ali i šire. Sama kvaliteta maslinova ulja, osim načina proizvodnje, uvjetovana je i načinom čuvanja. Svjesni smo činjenice da su maslinova ulja često izložena utjecaju svjetlosti i visokim temperaturama, koje znatno mogu utjecati na njegovu kvalitetu, kako kod proizvođača i distributera tako i kod samih potrošača. Cilj je ovoga rada u laboratorijskim uvjetima simulirati uvjete temperaturnih režima te duljine ekspozicije maslinovih ulja, prateći njihov utjecaj na parametre kvalitete ulja kao što su ukupna kiselost ulja, peroksidni broj, K-broj te promjenu sastava masnih kiselina, uključujući i promjenu senzorskih svojstava. Analizama je utvrđeno da temperatura i način skladištenja imaju znatan utjecaj na promjenu kvalitete ulja, osobito kada je riječ o ukupnoj kiselosti ulja i peroksidnom broju. Stoga je od iznimne važnosti da se ulje skladišti u prikladnoj ambalaži, odnosno tamnim staklenim bocama te da se skloni od utjecaja direktnih Sunčevih zraka i visoke temperature.

Keywords
maslinovo ulje; temperatura; peroksidni broj; kiselinski broj; delta K (ΔΚ)

Hrčak ID: 244592

URI
https://hrcak.srce.hr/244592

[english]

Visits: 406 *