hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.24141/1/6/2/7

Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja

Paula Sliva   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2055-7135 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Marinela Mandić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0654-9072 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Josipa Krković   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1232-5035 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Jozica Raljević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6669-9155 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Anna Pierobon   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9695-2847 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Hrvatska
Sonja Serdar ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Jasna Bošnir   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9877-2927 ; Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 249-259 preuzimanja: 182* citiraj
APA 6th Edition
Sliva, P., Mandić, M., Krković, J., Raljević, J., Pierobon, A., Serdar, S. i Bošnir, J. (2020). Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja. Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, 6 (2), 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
MLA 8th Edition
Sliva, Paula, et al. "Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja." Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, vol. 6, br. 2, 2020, str. 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7. Citirano 03.08.2021.
Chicago 17th Edition
Sliva, Paula, Marinela Mandić, Josipa Krković, Jozica Raljević, Anna Pierobon, Sonja Serdar i Jasna Bošnir. "Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja." Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti 6, br. 2 (2020): 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
Harvard
Sliva, P., et al. (2020). 'Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja', Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, 6(2), str. 249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
Vancouver
Sliva P, Mandić M, Krković J, Raljević J, Pierobon A, Serdar S i sur. Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja. Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti [Internet]. 2020 [pristupljeno 03.08.2021.];6(2):249-259. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7
IEEE
P. Sliva, et al., "Istraživanje utjecaja temperature na promjenu kvalitete maslinovog ulja", Journal of Applied Health Sciences = Časopis za primijenjene zdravstvene znanosti, vol.6, br. 2, str. 249-259, 2020. [Online]. https://doi.org/10.24141/1/6/2/7

Sažetak
Maslinovo ulje visokovrijedna je i kvalitetna namirnica te osnova svake mediteranske prehrane, ali i šire. Sama kvaliteta maslinova ulja, osim načina proizvodnje, uvjetovana je i načinom čuvanja. Svjesni smo činjenice da su maslinova ulja često izložena utjecaju svjetlosti i visokim temperaturama, koje znatno mogu utjecati na njegovu kvalitetu, kako kod proizvođača i distributera tako i kod samih potrošača. Cilj je ovoga rada u laboratorijskim uvjetima simulirati uvjete temperaturnih režima te duljine ekspozicije maslinovih ulja, prateći njihov utjecaj na parametre kvalitete ulja kao što su ukupna kiselost ulja, peroksidni broj, K-broj te promjenu sastava masnih kiselina, uključujući i promjenu senzorskih svojstava. Analizama je utvrđeno da temperatura i način skladištenja imaju znatan utjecaj na promjenu kvalitete ulja, osobito kada je riječ o ukupnoj kiselosti ulja i peroksidnom broju. Stoga je od iznimne važnosti da se ulje skladišti u prikladnoj ambalaži, odnosno tamnim staklenim bocama te da se skloni od utjecaja direktnih Sunčevih zraka i visoke temperature.

Ključne riječi
maslinovo ulje; temperatura; peroksidni broj; kiselinski broj; delta K (ΔΚ)

Hrčak ID: 244592

URI
https://hrcak.srce.hr/244592

[engleski]

Posjeta: 406 *