hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101

Genetski polimorfizam i utjecaj na proizvodnju mlijeka CSN2 gena u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj

Ante Ivanković ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mateja Pećina ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Jelena Ramljak ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Vedat Pašić ; Meggle d.o.o., Bihać, Grabeška 34, 77000 Bihać, Bosnia and Herzegovina

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 3-12 preuzimanja: 62* citiraj
APA 6th Edition
Ivanković, A., Pećina, M., Ramljak, J. i Pašić, V. (2021). Genetski polimorfizam i utjecaj na proizvodnju mlijeka CSN2 gena u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj. Mljekarstvo, 71 (1), 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
MLA 8th Edition
Ivanković, Ante, et al. "Genetski polimorfizam i utjecaj na proizvodnju mlijeka CSN2 gena u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj." Mljekarstvo, vol. 71, br. 1, 2021, str. 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101. Citirano 21.04.2021.
Chicago 17th Edition
Ivanković, Ante, Mateja Pećina, Jelena Ramljak i Vedat Pašić. "Genetski polimorfizam i utjecaj na proizvodnju mlijeka CSN2 gena u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj." Mljekarstvo 71, br. 1 (2021): 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
Harvard
Ivanković, A., et al. (2021). 'Genetski polimorfizam i utjecaj na proizvodnju mlijeka CSN2 gena u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj', Mljekarstvo, 71(1), str. 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
Vancouver
Ivanković A, Pećina M, Ramljak J, Pašić V. Genetski polimorfizam i utjecaj na proizvodnju mlijeka CSN2 gena u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj. Mljekarstvo [Internet]. 2021 [pristupljeno 21.04.2021.];71(1):3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
IEEE
A. Ivanković, M. Pećina, J. Ramljak i V. Pašić, "Genetski polimorfizam i utjecaj na proizvodnju mlijeka CSN2 gena u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj", Mljekarstvo, vol.71, br. 1, str. 3-12, 2021. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 3-12 preuzimanja: 106* citiraj
APA 6th Edition
Ivanković, A., Pećina, M., Ramljak, J. i Pašić, V. (2021). Genetic polymorphism and effect on milk production of CSN2 gene in conventional and local cattle breeds in Croatia. Mljekarstvo, 71 (1), 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
MLA 8th Edition
Ivanković, Ante, et al. "Genetic polymorphism and effect on milk production of CSN2 gene in conventional and local cattle breeds in Croatia." Mljekarstvo, vol. 71, br. 1, 2021, str. 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101. Citirano 21.04.2021.
Chicago 17th Edition
Ivanković, Ante, Mateja Pećina, Jelena Ramljak i Vedat Pašić. "Genetic polymorphism and effect on milk production of CSN2 gene in conventional and local cattle breeds in Croatia." Mljekarstvo 71, br. 1 (2021): 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
Harvard
Ivanković, A., et al. (2021). 'Genetic polymorphism and effect on milk production of CSN2 gene in conventional and local cattle breeds in Croatia', Mljekarstvo, 71(1), str. 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
Vancouver
Ivanković A, Pećina M, Ramljak J, Pašić V. Genetic polymorphism and effect on milk production of CSN2 gene in conventional and local cattle breeds in Croatia. Mljekarstvo [Internet]. 2021 [pristupljeno 21.04.2021.];71(1):3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101
IEEE
A. Ivanković, M. Pećina, J. Ramljak i V. Pašić, "Genetic polymorphism and effect on milk production of CSN2 gene in conventional and local cattle breeds in Croatia", Mljekarstvo, vol.71, br. 1, str. 3-12, 2021. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0101

Sažetak
Tijekom protekla tri desetljeća interes znanstvene i ukupne javnosti (potrošača) potaknut je studijama u kojima je zapažen negativan učinak konzumacije mlijeka u kojem je A1 varijanta beta-kazeina na zdravlje potrošača. Proizvodnja “A2 mlijeka” jedan je od načina gospodarskog povećanja kompetitivnosti manjih i srednjih mliječnih farmi. Uzgajivači ugroženih lokalnih pasmina također su zainteresirani za reafirmaciju kroz proizvodnju “A2 mlijeka”. Cilj istraživanja je utvrditi frekvencije A1 i A2 varijanti beta-kazeina u konvencionalnim i lokalnim pasminama goveda u Hrvatskoj, te njihovu povezanost s proizvodnim pokazateljima konvencionalnih pasmina u prve tri laktacije. Genomska DNK izolirana korištenjem komercijalnog kita za izolaciju upotrijebljena je za PCR RFLP determinaciju CSN2 genotipova. Podaci o mliječnosti i kemijskom sastavu mlijeka u promatranom uzorku preuzeti su iz središnje baze podataka. Utvrđena je dominantna zastupljenost A2 varijante beta-kazeina u istraženim pasminama goveda (0,650-0,758) te povećanje frekvencije A2 beta-kazeina u populaciji simentalskog i istarskog goveda. Zapažena je povezanost A2A2 i A1A1 genotipa beta-kazeina s laktacijskom proizvodnjom i udjelom mliječne masti u prvoj i drugoj laktaciji (p<0,05). Dominacija A2 alelne varijante beta-kazeina čini pogodnim istražene konvencionalne i lokalne pasmine za proizvodnju “A2 mlijeka”. Uzgojno protežiranje A2 alelne varijante beta-kazeina unutar lokalnih pasmina goveda treba provoditi pažljivo kako ne bi izgubili dio zatečene genetske varijabilnosti.

Ključne riječi
beta-kazein; pasmine goveda; polimorfizam; A2 mlijeko

Hrčak ID: 246950

URI
https://hrcak.srce.hr/246950

[engleski]

Posjeta: 340 *