hrcak mascot   Srce   HID

Review article

ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK

Aleksandra Sudarić ; Poljoprivredni institut Osijek
Marija Vratarić ; Poljoprivredni institut Osijek

Fulltext: croatian, pdf (205 KB) pages 207-216 downloads: 1.053* cite
APA 6th Edition
Sudarić, A. & Vratarić, M. (2008). ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK. Sjemenarstvo, 25 (3-4), 207-216. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/34185
MLA 8th Edition
Sudarić, Aleksandra and Marija Vratarić. "ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK." Sjemenarstvo, vol. 25, no. 3-4, 2008, pp. 207-216. https://hrcak.srce.hr/34185. Accessed 19 Oct. 2019.
Chicago 17th Edition
Sudarić, Aleksandra and Marija Vratarić. "ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK." Sjemenarstvo 25, no. 3-4 (2008): 207-216. https://hrcak.srce.hr/34185
Harvard
Sudarić, A., and Vratarić, M. (2008). 'ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK', Sjemenarstvo, 25(3-4), pp. 207-216. Available at: https://hrcak.srce.hr/34185 (Accessed 19 October 2019)
Vancouver
Sudarić A, Vratarić M. ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK. Sjemenarstvo [Internet]. 2008 [cited 2019 October 19];25(3-4):207-216. Available from: https://hrcak.srce.hr/34185
IEEE
A. Sudarić and M. Vratarić, "ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK", Sjemenarstvo, vol.25, no. 3-4, pp. 207-216, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/34185. [Accessed: 19 October 2019]

Abstracts
Soja (Glycine max (L.) Merr), s obzirom na površine koje zauzima danas u svijetu (oko 92 mil. ha), na globalnoj razini je glavni izvor bjelančevina visokih hranidbenih vrijednosti te značajna uljna kultura. U Republici Hrvatskoj, proizvodnja soje ima pozitivne trendove i u površinama i u urodima zrna zadnjih nekoliko godina. Horizontalno proširenje soje kao kulture i povećanje uroda zrna rezultiralo je iz genetskog unapređenja sorata i unapređenja tehnologije proizvodnje kao i povećanog interesa države za ovu kulturu. Genetski napredak sorata soje rezultat je višegodišnjeg, kontinuiranog i intenzivnog oplemenjivačkog rada. Doprinos oplemenjivačkog programa soje u Poljoprivrednom institutu Osijek razvoju, stabilnosti i unapređenju proizvodnje soje u Republici Hrvatskoj je vrlo značajan kroz stalni razvoj sorata visokog i stabilnog uroda i kakvoće zrna, visoke tolerantnosti na glavne bolesti kao i otpornosti na polijeganje i pucanje mahuna u zriobi te široke adaptabilnosti. Rezultat dosadašnjeg rada na oplemenjivanju soje u Poljoprivrednom institutu Osijek je 36 priznatih sorti soje u okvirima 00 do II skupine zriobe, a od toga dvije su priznate i u inozemstvu. Većina priznatih sorata prošla je, nalazi se ili će biti uvedena u široku proizvodnju (sada je oko 10 sorata Instituta u proizvodnji i pokriva više od 60% ukupnih površina pod sojom). Daljnji genetski napredak sorata soje temelji se na primjeni suvremenih oplemenjivačkih metoda što uključuje kombinaciju klasičnih oplemenjivačkih metoda sa suvremenim kemijskim, biokemijskim, fitopatološkim i molekularnim analizama. Svako povećanje proizvodnje soje koje rezultira iz genetskog poboljšanja sorata predstavlja značajnu nacionalnu ekonomsku dobit.

Keywords
soja; oplemenjivanje; suvremene metode; genetski napredak; sorta

Hrčak ID: 34185

URI
https://hrcak.srce.hr/34185

[english]

Visits: 1.515 *