Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda

Neven Ukrainczyk ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Marulićev trg 19, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.385 Kb

str. 69-77

preuzimanja: 641

citiraj


Sažetak

Iako su toplinska svojstva prehrambenih proizvoda od velike važnosti za prehrambenu tehnologiju, toplinska difuzivnost složenih materijala uglavnom nije poznata i potrebno ju je odrediti eksperimentalno. Za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda predložena je jednostavna eksperimentalna metoda temeljena na praćenju temperaturnog odziva valjkastog uzorka pri nagloj promjeni temperature stijenke materijala. U radu su opisana i uspoređena tri pristupa procjene parametra toplinske difuzivnosti na temelju eksperimentalnih podataka. Oni se zasnivaju na uporabi: 1) linearne ili 2) nelinearne regresije analitičkog modela te 3) numeričkog inverznog rješavanja modela procesa prijenosa topline. Numerički model zamjenjuje pretpostavku idealne skokovite promjene temperature stijenke, s izmjerenom naglom promjenom
temperature stijenke materijala. Ustanovljeno je da pretpostavka skokovite (idealne) promjene temperature stijenke materijala može rezultirati značajnom sustavnom pogrješkom s nižom procjenom toplinske difuzivnosti. Za jednostavnu numeričku obradu rezultata predstavljen je računalni potprogram napisan u MATLAB-u s razvijenim grafi čkim sučeljem koji je pridružen javnoj domeni

Ključne riječi

Prijenos topline; prehrambeni proizvodi; toplinska difuzivnost; mjerenje; matematičko modeliranje; procjena parametra

Hrčak ID:

70732

URI

https://hrcak.srce.hr/70732

Datum izdavanja:

30.6.2011.

Posjeta: 1.236 *