hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke

Zoran Herceg ; Laboratorij za procesno-prehrambeno inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Anet Režek

Fulltext: croatian, pdf (677 KB) pages 379-396 downloads: 3.604* cite
APA 6th Edition
Herceg, Z. & Režek, A. (2006). Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke. Mljekarstvo, 56 (4), 379-396. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/8414
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran and Anet Režek. "Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke." Mljekarstvo, vol. 56, no. 4, 2006, pp. 379-396. https://hrcak.srce.hr/8414. Accessed 9 Aug. 2020.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran and Anet Režek. "Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke." Mljekarstvo 56, no. 4 (2006): 379-396. https://hrcak.srce.hr/8414
Harvard
Herceg, Z., and Režek, A. (2006). 'Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke', Mljekarstvo, 56(4), pp. 379-396. Available at: https://hrcak.srce.hr/8414 (Accessed 09 August 2020)
Vancouver
Herceg Z, Režek A. Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [cited 2020 August 09];56(4):379-396. Available from: https://hrcak.srce.hr/8414
IEEE
Z. Herceg and A. Režek, "Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke", Mljekarstvo, vol.56, no. 4, pp. 379-396, 2006. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/8414. [Accessed: 09 August 2020]

Abstracts
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivim u prehrambenim proizvodima. Proteini sirutke najčešće se koriste zbog poželjnih funkcionalnih svojstava. Mogu se koristiti kao sredstva za želiranje, za vezivanje vode, emulgiranje te stvaranje pjene. Zahvaljujući primjeni novih procesnih tehnika (membranskih tehnika frakcioniranja), danas je moguće proizvesti različite dodatke hrani na bazi proteina sirutke. Najvažniji proizvodi na bazi sirutkinih proteina su koncentrati i izolati proteina sirutke. Svrha ovog rada je dati sveobuhvatan pregled hranjivih i funkcionalnih svojstava najčešće upotrebljavanih oblika proteina sirutke (koncentrata proteina sirutke - KPS i izolata proteina sirutke - IPS) u prehrambenoj industriji.

Keywords
proteini sirutke; funkcionalna; terapeutska i prehrambena vrijednost proteina

Hrčak ID: 8414

URI
https://hrcak.srce.hr/8414

[english]

Visits: 4.846 *