hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke

Zoran Herceg ; Laboratorij za procesno-prehrambeno inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Anet Režek

Puni tekst: hrvatski, pdf (677 KB) str. 379-396 preuzimanja: 3.604* citiraj
APA 6th Edition
Herceg, Z. i Režek, A. (2006). Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke. Mljekarstvo, 56 (4), 379-396. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/8414
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran i Anet Režek. "Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke." Mljekarstvo, vol. 56, br. 4, 2006, str. 379-396. https://hrcak.srce.hr/8414. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran i Anet Režek. "Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke." Mljekarstvo 56, br. 4 (2006): 379-396. https://hrcak.srce.hr/8414
Harvard
Herceg, Z., i Režek, A. (2006). 'Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke', Mljekarstvo, 56(4), str. 379-396. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/8414 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Herceg Z, Režek A. Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 09.08.2020.];56(4):379-396. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/8414
IEEE
Z. Herceg i A. Režek, "Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke", Mljekarstvo, vol.56, br. 4, str. 379-396, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/8414. [Citirano: 09.08.2020.]

Sažetak
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivim u prehrambenim proizvodima. Proteini sirutke najčešće se koriste zbog poželjnih funkcionalnih svojstava. Mogu se koristiti kao sredstva za želiranje, za vezivanje vode, emulgiranje te stvaranje pjene. Zahvaljujući primjeni novih procesnih tehnika (membranskih tehnika frakcioniranja), danas je moguće proizvesti različite dodatke hrani na bazi proteina sirutke. Najvažniji proizvodi na bazi sirutkinih proteina su koncentrati i izolati proteina sirutke. Svrha ovog rada je dati sveobuhvatan pregled hranjivih i funkcionalnih svojstava najčešće upotrebljavanih oblika proteina sirutke (koncentrata proteina sirutke - KPS i izolata proteina sirutke - IPS) u prehrambenoj industriji.

Ključne riječi
proteini sirutke; funkcionalna; terapeutska i prehrambena vrijednost proteina

Hrčak ID: 8414

URI
https://hrcak.srce.hr/8414

[engleski]

Posjeta: 4.846 *