hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku

Željka Klir   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4078-6864 ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović
Josip Novoselec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9763-3522

Fulltext: croatian, pdf (615 KB) pages 231-240 downloads: 714* cite
APA 6th Edition
Klir, Ž., Antunović, Z. & Novoselec, J. (2012). Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku. Mljekarstvo, 62 (4), 231-240. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/94299
MLA 8th Edition
Klir, Željka, et al. "Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku." Mljekarstvo, vol. 62, no. 4, 2012, pp. 231-240. https://hrcak.srce.hr/94299. Accessed 15 Apr. 2021.
Chicago 17th Edition
Klir, Željka, Zvonko Antunović and Josip Novoselec. "Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku." Mljekarstvo 62, no. 4 (2012): 231-240. https://hrcak.srce.hr/94299
Harvard
Klir, Ž., Antunović, Z., and Novoselec, J. (2012). 'Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku', Mljekarstvo, 62(4), pp. 231-240. Available at: https://hrcak.srce.hr/94299 (Accessed 15 April 2021)
Vancouver
Klir Ž, Antunović Z, Novoselec J. Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [cited 2021 April 15];62(4):231-240. Available from: https://hrcak.srce.hr/94299
IEEE
Ž. Klir, Z. Antunović and J. Novoselec, "Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku", Mljekarstvo, vol.62, no. 4, pp. 231-240, 2012. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/94299. [Accessed: 15 April 2021]

Abstracts
Brojna istraživanja upozorila su na mogućnost modeliranja sadržaja masnih kiselina mliječne masti u cilju povećanja sadržaja poželjnih n-3 nezasićenih masnih kiselina te smanjenja zasićenih masnih kiselina odgovarajućom hranidbom koza. Dosadašnja istraživanja pokazala su porast sadržaja kapronske (C6:0), kaprilne (C8:0), konjugirane linolne (CLA, rumenske kiseline, cis-9, trans-11 C18:2), linolenske (C18:3), eikozapentaenske (C20:5), dokozaheksaenske (C22:6) te ukupni sadržaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u mlijeku koza napasivanih na pašnjacima. U iste je skupine koza utvrđen manji udio palmitoleinske (C16:1), linolne (C18:2), ukupan sadržaj n-6 nezasićenih masnih kiselina te niži n-6/n-3 omjer, u odnosu na skupinu koza držanih u staji i hranjenih sijenom lucerne. U mlijeku koza kojima je u obroke uključen dodatak ulja šafranike značajno je povećan udio CLA, dok je u koza hranjenih obrocima s dodacima lanenoga ulja značajno porastao udio C18:3 u mli¬jeku, u odnosu na skupine koza hranjenih bez dodatka navedenih ulja. Pri hranidbi koza s dodatkom zaštićenoga ribljeg ulja utvrđen je značajan prijenos eikozapentaenske-EPA i dokozaheksaenske-DHA masne kiseline u mlijeko. Zaštićeno riblje ulje smanjilo je negativan utjecaj dugolančanih masnih kise¬lina na aktivnost buražnih mikroorganizama, konzumaciju i probavljivost vlakana te inhibiciju sinteze masnih kiselina u mliječnoj žlijezdi. Pri dodavanju nezaštićenoga ribljeg ulja došlo je do povećanja udjela stearinske (C18:0) i oleinske (C18:1) masne kiseline zbog biohidrogenacije polinezasićenih masnih kiselina u buragu.

Keywords
kozje mlijeko; paša; laneno ulje; riblje ulje; polinezasićene masne kiseline (PUFA)

Hrčak ID: 94299

URI
https://hrcak.srce.hr/94299

[english]

Visits: 1.304 *