Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Biosinteza i sekrecija mliječnih proteina

Zdravko Barać ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.485 Kb

str. 239-248

preuzimanja: 983

citiraj


Sažetak

O biosintezi i sekreciji proteina mlijeka, iako je u stvaranju mlijeka najvažniji proces, objavljeno je relativno malo radova. Najveći dio mliječnih proteina; frakcije kazeina, a-laktoalbumin, ß-laktoglobulin, prema podacima iz literature sintetizira se u sekretornim stanicama mliječne žlijezde. Manji dio proteina, serumalbumin, imunoglobulini, itd..., prenosi se iz krvi u laktacijski sekret, a u mlijeku normalnog sastava zastupljeni su u vrlo malim količina ma. Biosinteza proteina u sekretornim stanicama mliječne žlijezde odvija se pod genetskom kontrolom u hrapavom endoplazmatskom retikulumu (rough endoplasmatic reticulum, RER). Na svom sekretornom putu iz RER, kroz Golgijev aparat i sekretorne mjehuriće, sintetizirani proteini izloženi su posttranslokacijskim promjenama, a neposredno prije izlučivanja u lumen mliječne žlijezde konačnog su sastava.

Ključne riječi

mlijeko; protein; biosinteza; sekrecija

Hrčak ID:

95478

URI

https://hrcak.srce.hr/95478

Datum izdavanja:

9.9.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.919 *