Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tehnološka svojstva rekonstituiranog mliječnog praha

Mirjana Matić ; Zadružni savez Bosne i Hercegovine


Puni tekst: hrvatski pdf 819 Kb

str. 45-51

preuzimanja: 390

citiraj


Sažetak

Rad obuhvaća ispitivanje tehnoloških svojstava mliječnog praha proizvedenog u našim tvornicama. Ispitivanja su obuhvatila sirišno-fermentativnu probu i probu grušanja. Utvrđeno je da je kvaliteta gruša dobivena od mlijeka sušenog na valjcima slabija od onog sušenog raspršivanjem. Nadalje je utvrđeno da je gruš dobiven od rekonstituiranog mlijeka mnogo slabije kvalitete od gruša rekonstituiranog mlijeka. Autor zaključuje da za proizvodnju sira ne bi mogao poslužiti ni mliječni prah ni obrani mliječni prah kojim su vršeni pokusi s obzirom na nisku prosječnu ocjenu dobivenog proizvoda, što upozorava na neki nedostatak u tehnološkom procesu proizvodnje.

Ključne riječi

mlijeko; rekonstituirani mliječni prah; tehnološka svojstva

Hrčak ID:

96996

URI

https://hrcak.srce.hr/96996

Datum izdavanja:

3.2.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 953 *