Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.32909/kg.19.33.3

Prostorne analize Grada Zagreba – planiranje i upravljanje

Nives Škreblin ; Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Republike Austrije 18, 10 000 Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 25.027 Kb

str. 34-53

preuzimanja: 87

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 25.027 Kb

str. 34-53

preuzimanja: 138

citiraj


Sažetak

Prostorne analize za Grad Zagreb velikim dijelom izrađuje Odjel za prostorne informacije i istraživanja Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koji je ujedno koordinator Zagrebačke infrastrukture prostornih podataka. Temeljem bogate baze podataka izrađuju se prostorna istraživanja, analize, pokazatelji i analitičke podloge za potrebe strategijskog planiranja te druge potrebe i korisnike.
Opisani su primjeri iz prakse koji su javno dostupni na web stranicama Grada Zagreba, a izrađeni su na zahtjeve gradskih upravnih tijela ili za vlastite potrebe - od analize gustoće stanovništva, dostupnosti javnog prijevoza, dostupnosti javnih zelenih površina, mreže dječjih vrtića i osnovnih škola, strateških gradskih projekata, kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti, javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja do prijave šteta nakon potresa u Zagrebu.
Prostorne analize daju podatke kojima se potiče racionalno korištenje prostornih resursa i pametno upravljanje gradom. Novost su interaktivne web aplikacije s javno dostupnim podatcima kojima se postiže transparentnost gradske uprave, a njihova je prednost osvježavanje podataka u stvarnom vremenu.

Ključne riječi

prostorna analiza, urbanistička analiza, prostorno i urbanističko planiranje, prostorni podatci, GIS, Zagreb

Hrčak ID:

240815

URI

https://hrcak.srce.hr/240815

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 552 *