Skip to the main content

Preliminary communication

Hrvatska poljoprivreda u zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije: sadašnjost i sutrašnjica

Žaklina Jurišić orcid id orcid.org/0000-0002-0920-7361 ; Croatian Chamber of Economy, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 766 Kb

page 207-221

downloads: 981

cite


Abstract

Unatoč mogućnostima (resursi i klima), Hrvatska svojom domaćom proizvodnjom ne pokriva vlastite potrebe u primarnim poljoprivrednim proizvodima, niti u proizvodima prehrambeno - prerađivačke industrije. Usporedbom glavnih poljoprivrednih strukturnih i ekonomskih pokazatelja Hrvatske i članica EU-a može se generalno zaključiti o lošim rezultatima domaće poljoprivrede koji u konačnici generiraju nekonkurentan proizvod ili nedostatak proizvoda.
Pojedini pokazatelji izravno ukazuju na slabe točke kojima bi se poljoprivredna politika trebala žurno pozabaviti ukoliko se želi održati sektor i bolje pozicionirati na europskoj sceni – nedostatna ekonomija obujma, neodgovarajuća struktura proizvodnje, niski prinosi kod većine gospodarstava, visoki troškovi proizvodnje, problematičan plasman proizvoda.
Mehanizmi Zajedničke poljoprivredne politike odgovaraju potrebama i nude rješenja za rješavanje problema hrvatske poljoprivrede i ruralnih područja mjerama ruralnog razvoja, no uspjeh će ovisiti o administrativnim kapacitetima središnje administracije, lokalne administracije i ustanova u poljoprivredi te konačno interesu i financijskim kapacitetima potencijalnih korisnika.

Keywords

hrvatska poljoprivreda, poljoprivreda u Europskoj uniji, reforma hrvatske poljoprivrede

Hrčak ID:

121295

URI

https://hrcak.srce.hr/121295

Article data in other languages: english

Visits: 2.227 *