Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.46419/vs.51.6.8

Klimatske promjene - Potencijalna prijetnja još znatnijoj pojavnosti mikotoksina

Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tina Lešić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Višnja Vasilj ; Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 543 Kb

page 659-671

downloads: 635

cite


Abstract

Tijekom posljednjeg desetljeća znanstvenici sve više ukazuju na globalno zagrijavanje, dovodeći klimatske promjene u poveznicu s
novom strukturom vrsta plijesni producenata mikotoksina po geografskim područjima svijeta. Izraženije klimatske promjene mogu u budućnosti izmijeniti otpornost domaćina i interakciju domaćin-patogen te imati znatan utjecaj na razvoj toksikogenih plijesni i produkciju mikotoksina kao njihovih sekundarnih metabolita. Novonastala klimatološka situacija izaziva sve veću pozornost i zahtijeva nove dijagnostičke alate, kao i nove spoznaje o biološkim karakteristikama poljoprivrednih kultura koje se uzgajaju i genetici toksikogenih plijesni. Zbog sve povoljnijih klimatskih uvjeta za rast Aspergillus flavus na području Europe, u narednom razdoblju postoji povećani rizik od onečišćenja žitarica izrazito toksičnim aflatoksinima.
Ujedno, profil mikotoksigenih vrsta Fusarium počinje se sve znatnije mijenjati, a posebno je zabrinjavajući porast onečišćenja s F. graminearum u sjevernom i središnjem dijelu Europe. S obzirom na očigledne klimatske promjene, potrebna su daljnja istraživanja koja
uključuju „prediktivne modele“ s više varijabli, a koji bi u bliskoj budućnosti omogućili kvalitetni pristup strategiji prevencije kontaminacije toksikotvornim plijesnima i mikotoksinima u hrani i hrani za životinje.

Keywords

klimatske promjene; mikotoksini; plijesni; okolišni uvjeti; geografskapodručja; prevencija

Hrčak ID:

243743

URI

https://hrcak.srce.hr/243743

Publication date:

1.10.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.605 *