Skip to the main content

Review article

PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE

V. Čadež
E. Teskeredžić


Full text: croatian pdf 135 Kb

page 135-145

downloads: 2.858

cite


Abstract

Školjkaši su često krivci za otrovanje ljudi hranom. U sat vremena jedan školjkaš može profiltrirati osam litara vode. U njoj se tijekom filtriranja vode zadržavaju hrana, akumuliraju se čestice fitoplanktona i razni mikroorganizmi. Neki od mikroorganizama mogu preživjeti u dagnji tako što prijeđu u vegetativni stadij. Ako takvog školjkaša pojede čovjek, u njegovu organizmu mikroorganizam prelazi iz vegetativnog u aktivni stadij i počinje se umnožavati. To u ljudi često rezultira bolestima kao što su trbušni tifus, hepatitis A, salmoneloze, šigeloze, gastroenteritisi i sl. Nadalje, konzumiranje školjkaša kontaminiranih toksičnim algama (dijatomejama, dinoflagelatima) uzrokuje različita otrovanja, a konzumiranje školjkaša iz područja onečišćenih produktima antropogenoga djelovanja može uzrokovati otrovanje teškim metalima.

Keywords

školjkaši; zoonoze; virusi; bakterije; fitoplankton; toksini

Hrčak ID:

4661

URI

https://hrcak.srce.hr/4661

Publication date:

20.12.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 4.938 *