Skip to the main content

Review article

VJERNIK LAIK U CRKVI

Josip Grbac ; Theology of Rijeka, Dislocated Studies of Catholic Faculty of Theology, University of Zagreb, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 4.999 Kb

page 399-408

downloads: 353

cite


Abstract

Neupitno je, dakle, da svi relevantniji crkveni dokumenti nalažu i potiču veći angažman laika u Crkvi, a to posebno čini i sam Sv. Otac.
O tome valja progovoriti, pretpostavljajući mnoga teološka, svetopisamska, pastoralna i druga razmišljanja o tom problemu. Tako je npr. gotovo svima jasno kako se takav angažman ponajprije ostvaruje osobnim svjedočenjem kršćanskim životom svakoga pojedinca. Poznati su nam i problemi vezani uz djelovanje laika u crkvenim strukturama, kao što su biskupijska ili župna vijeća, uz pitanje komunikacije klera i laikata. Ključno pitanje postavlja se međutim u sljedećem obliku: da li je u ovom trenutku u nas moguć veći i plodonosniji angažman laika u Crkvi, na koji način, i gdje se otvaraju prostori takvog djelovanja, da li ima takvih prostora i na koji način. Valja tražiti razloge nedovolj nog angažmana laika unutar Crkve. Autor se stoga osobito bavi temama: prošireni pojam angažmana laika u Crkvi, njihovo zapostavljanje, preobrazba laičke formacije, stručnost i dosljednost laika, tj. duhovni život koji prati stručnost.

Keywords

vjernik laik, angažiranost laika u Crkvi, stručnost i dosljednost, laička duhovnost

Hrčak ID:

83298

URI

https://hrcak.srce.hr/83298

Article data in other languages: german

Visits: 904 *