Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.32909/kg.19.33.3

Prostorne analize Grada Zagreba – planiranje i upravljanje

Nives Škreblin ; City Office for Strategic Planning and City Development, Republike Austrije 18, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 25.027 Kb

page 34-53

downloads: 202

cite

Full text: croatian pdf 25.027 Kb

page 34-53

downloads: 265

cite


Abstract

Prostorne analize za Grad Zagreb velikim dijelom izrađuje Odjel za prostorne informacije i istraživanja Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koji je ujedno koordinator Zagrebačke infrastrukture prostornih podataka. Temeljem bogate baze podataka izrađuju se prostorna istraživanja, analize, pokazatelji i analitičke podloge za potrebe strategijskog planiranja te druge potrebe i korisnike.
Opisani su primjeri iz prakse koji su javno dostupni na web stranicama Grada Zagreba, a izrađeni su na zahtjeve gradskih upravnih tijela ili za vlastite potrebe - od analize gustoće stanovništva, dostupnosti javnog prijevoza, dostupnosti javnih zelenih površina, mreže dječjih vrtića i osnovnih škola, strateških gradskih projekata, kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti, javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja do prijave šteta nakon potresa u Zagrebu.
Prostorne analize daju podatke kojima se potiče racionalno korištenje prostornih resursa i pametno upravljanje gradom. Novost su interaktivne web aplikacije s javno dostupnim podatcima kojima se postiže transparentnost gradske uprave, a njihova je prednost osvježavanje podataka u stvarnom vremenu.

Keywords

prostorna analiza, urbanistička analiza, prostorno i urbanističko planiranje, prostorni podatci, GIS, Zagreb

Hrčak ID:

240815

URI

https://hrcak.srce.hr/240815

Publication date:

30.6.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.406 *