REVUE INTERNATIONALE DE SÉCURITÉ SOCIALE

Godište 1997.

Ovaj časopis izdaje Međunarodna asocijacija za socijalnu sigurnost (AISS), a tiska se na engleskom, francuskom, njemačkom i španjolskom jeziku. Časopis je počeo izlaziti 1948. godine pa je prošle godine objavljen njegov pedeseti volumen, što je svakako značajan jubilej. Podsjećajući na taj jubilej u uvodniku u posljednjem broju iz prošle godine Uredništvo najavljuje svoje proširenje te inauguraciju Odbora orijentacije (Comité d'orientation) sastavljenog od “nezavisnih stručnjaka iz cijelog svijeta s velikom reputacijom u području socijalne sigurnosti i socijalne politike, koji će biti jamstvo održanja kvalitete Revije i njene uloge tribine otvorene svima onima koji se zanimaju za pitanja socijalne sigurnosti u cijelom svijetu”. U narednom polstoljeću Revija , dakle, najavljuje širenje kruga suradnika i podizanje kvalitete priloga.

Ovdje treba dodati da AISS pored Revije izdaje i bilten pod naslovom Socijalne tendencije (Tendences sociales) u kojem donosi informacije o promjenama u socijalnim zakonima pojedinih zemalja iz cijelog svijeta. Zanimljivo je napomenuti da je prije nekoliko mjeseci u tom biltenu izišla informacija o reformi mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj.

U svakom slučaju Revija i Socijalne tendencije veoma su relevantne publikacije koje u Hrvatskoj treba pažljivo pratiti, a što je još važnije u njima bi europskom i širem čitateljstvu trebalo predočavati probleme i trendove u socijalnoj politici i socijalnoj sigurnosti u Hrvatskoj. Pisac ovog prikaza osjeća obvezu da i sam, te zajedno sa suradnicima na Katedri za socijalnu politiku i suradnicima u našem časopisu, učini napor u prezentaciji naše socijalne politike u relevantnim međunarodnim publikacijama u koje spada i ova revija AISS-a.

Toliko o ovom časopisu, njegovim perspektivama i značaju za hrvatsku znanstvenu, stručnu i političku javnost.

U nastavku našeg prikaza želimo upozoriti na glavne priloge u četiri prošlogodišnja broja.

U broju 1 najvažniji je prilog Jos Berghmana sa Sveučilišta u Tilburgu (Nizozemska) pod naslovom Obnova siromaštva i borba protiv isključenosti: novi izazov za socijalnu sigurnost . U članku se objašnjavaju značajne promjene koje su se proteklih decenija pojavile u pogledu siromaštva i socijalne isključenosti, a također i promjene same koncepcije socijalne sigurnosti. Autor posebno upozorava na bitne ciljeve, uspjehe i propuste socijalne politike u borbi protiv socijalne isključenosti. On upozorava da glavni izazov socijalnoj sigurnosti predstavlja nezaposlenost, odnosno smanjena tražnja za radnom snagom, pa smatra da u području zapošljavanja treba djelovati na europskoj razini. To podrazumijeva stvaranje novih struktura odlučivanja, jer su sadašnje postale neadekvatne. Navest ćemo imena autora i naslove drugih značajnih članaka u ovom broju: Patrick Hennessy: Povećani rizik ovisnosti starih osoba: uloga obitelji i socijalna sigurnost , David Piachaud: Socijalna sigurnost i ovisnost i Deborah Mabbett: Reforma socijalne sigurnosti u ekonomijama u tranziciji: problemi i politika u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji .

U broju dva čelni članak napisali su Frank S. Bloch i Rienk Priens (prvi autor je sa sveučilišta u Vanderbiltu u SAD, a drugi iz istraživačke i konzultantske grupe AS/tri iz Leydea u Nizozemskoj). Naslov članka je: Radna nesposobnost i ponovno uključivanje: teorija i dosje jednog međunarodnog istraživanja . Istraživanje je provedeno u Njemačkoj, Danskoj, SAD, Izraelu, Nizozemskoj, Norveškoj i Švedskoj. U uzorku su bili ispitanici koji pate od lumbaga. Cilj projekta je bio da se utvrdi kako socijalna sigurnost, tržište rada i sustav zdravstvene zaštite tretiraju probleme nesposobnosti za rad i reintegracije osoba smanjenih radnih sposobnosti. Autori su također nastojali izmjeriti posljedice različitih intervencija u pogledu povratka na posao. Projekt je još nezavršen, pa se autori u ovom prilogu osvrću na njegove djelomične rezultate. Drugi značajan članak u ovom broju napisao je Francis G. Castles pod naslovom Institucionalni model australijske socijalne države . Posebno se naglašavaju razlike australijanske socijalne politike u odnosu na druge zemlje OCDE-a. Upozorit ćemo i na članak Roddy McKinnon, Rogera Charltona i Harrya T. Munroa: Model nacionalne kase osiguranja: jedna analitička i prosudbena revaluacija u kojem se tretira funkcioniranje jednog tipa fondova osiguranja od socijalnih rizika.

Broj tri časopisa sadrži vrlo zanimljiv članak Alain Euzebya sa Sveučilišta u Grenoblu (Francuska): Socijalna sigurnost: nužna solidarnost . Osnovna je teza autora da socijalnu sigurnost ne treba tretirati kao ekonomski trošak, nego kao ukupnost mehanizama kolektivne solidarnosti utemeljene na preraspodjeli dohotka. Euzeby smatra da ekonomske i socijalne promjene, a posebno globalizacija ekonomije, socijalnu sigurnost čine sve potrebnijom. Autor se suprotstavlja privatizaciji nekih sustava socijalne sigurnosti, jer je to manje učinkovit, a istovremeno skuplji način socijalne zaštite ljudi. On zagovara održanje i poboljšanje postojećih sustava socijalne sigurnosti. Autorova je središnja poanta da socijalna sigurnost donosi kako ekonomske tako i humane i socijalne dobitke kojih se suvremena društva ne smiju odreći. Kada se danas socijalna sigurnost optužuje kao uzročnik usporenog ekonomskog rasta i nezaposlenosti, onda se, tvrdi autor, griješi u odabiru mete. Bolje je reći da je socijalna sigurnost žrtva nego uzrok ekonomskih teškoća. Nadalje, veliki problem socijalne sigurnosti je u tome što su njeni troškovi poznati, dok njene blagodati nije moguće kvantificirati. Kako možemo, pita se autor, izmjeriti pozitivne efekte poboljšanja zdravlja stanovništva, utjecaja obiteljskih dodataka na edukaciju djece ili pak nezavisnosti i dostojanstva starih osoba koje donosi pristojna mirovina? Prema tome, socijalna sigurnost nije luksuz bogatih zemalja, nego bitni faktor ekonomskog i socijalnog razvoja, zaključuje Euzeby. Podsjećamo da smo u prošlogodišnjem broju 4 našeg časopisa objavili prijevod ovog članka A. Euzebya.  U ovom broju Revije : Maximilian Fucks piše na temu Struktura i legitimacija legalnog osiguranja od nesreće: komparativna studija prava . Nadalje Henk Vording i Kees Goudsward autori su zanimljivog članka: Indeksacija javnih mirovinskih davanja na pravnim osnovama: nekoliko iskustava u zemljama Europe . U članku se upozorava na to da se odredbe o indeksaciji često prilagođavaju tekućim prilikama. Autori misle da zakonske odredbe o indeksaciji još uvijek imaju veliko simboličko značenje. Spomenimo i članak Aidi Hua: Reforma socijalne sigurnosti u Kini: stvarnost i perspektive .

Četvrti broj Revije u cijelosti je posvećen nezaposlenosti i socijalnoj sigurnosti. Uredništvo časopisa u uvodniku ovog broja upozorava da su ekonomske i političke promjene u svijetu posljednjih godina bile radikalne i da se kao posljedica toga pojavila visoka nezaposlenost u većini visoko razvijenih zemalja. To je povećalo izdatke za socijalnu sigurnost i ugrozilo njen temeljni koncept. Ključni članak u ovom broju napisali su dva njemačka istraživača zaposlenosti iz Nürberga (Njemačka) Ulrich Walwei i Gerd Zika, pod naslovom Da li je socijalna zaštita prepreka zaposlenosti? Autori raspravljaju o ambivalentnim posljedicama socijalnog osiguranja s obzirom na politiku zapošljavanja. Njihov je zaključak da se na pitanje postavljeno u naslovu ne može definitivno odgovoriti. Naime, međunarodne komparacije ne otkrivaju jasnu relaciju između restrikcija otpuštanju radne snage s jedne i ekonomskog rasta s druge strane, kao ni između razine radnih i socijalnih prava i opsega zaposlenosti. Posljedice socijalne zaštite na tržište rada u velikoj mjeri ovise o strukturi te zaštite kao i načinu njenog financiranja. Što se tiče razine radnih i socijalnih prava, treba imati u vidu da niska razina tih prava uzrokuje visoke dodatne troškove i smanjuje čisti dohodak radnika, dok njihova visoka razina uzrokuje diskriminaciju osoba koji stvarno žele raditi i tako ostvariti socijalno osiguranje. Drugi članak je Jef Van Langendoncka: Socijalna zaštita nezaposlenih . Spomenimo prilog Marie Jepsen i Daniele Meulders: Nejednakost među spolovima u europskim sustavima naknade za nezaposlenost , prilog Niall O'Higginsa Izazovi nezaposlenosti mladih te Stephena A. Wandnera Brza profesionalna reintegracija otpuštenih radnika u SAD.

Ovaj časopis u svim brojevima ima rubriku Svijet u kojoj se tretiraju specifični problemi pojedinih zemalja te rubriku Knjige koja sadrži iscrpan pregled nove literature s kratkom informacijom o registriranim publikacijama.

Na kraju ponavljamo već ranije iznesenu ocjenu da se radi o vrlo zanimljivom i korisnom časopisu koji hrvatskom čitatelju pruža uvid u složenu i dinamičnu scenu socijalne politike i socijalne sigurnosti u svijetu.

Vlado Puljiz