HRVATSKA MIROVINSKA REFORMA: IZAZOVI NOVOG SUSTAVA NA TRI OSLONCA

Zagreb, 28. svibnja 1998.

Organizatori Okruglog stola:

Centar za industrijsku demokraciju SSSH
Hrvatski pravni centar

 

O K R U G L I S T O L

Uvodna napomena

Objavljujemo polazne teze, uvodna saopćenja te raspravu na Okruglom stolu “Hrvatska mirovinska reforma: izazovi novog sustava na tri oslonca”.

Na Okrugli stol pozvani su znanstvenici i saborski zastupnici, predstavnici Vlade, MIORH-a, umirovljeničkih udruga, sindikata, udruga poslodavaca, Svjetske banke itd.

Okruglom je stolu prisustvovalo 60 sudionika, a 17 ih je sudjelovalo u raspravi.

Okrugli stol je održan u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, a moderator rasprave je bio dr. Božo Žaja, tajnik Centra za industrijsku demokraciju SSSH.

U ime Hrvatskog pravnog centra sudionike je pozdravio predsjednik, prof. dr. Stjepan Ivanišević.

Sudionici su prvo saslušali četiri uvodna izlaganja (Puljiz, Zdunić, Škember i Arlović), a potom je održana rasprava. Četiri diskusije nisu prenesene iz jednostavnog razloga što je njihov magnetofonski snimak bio slab, a nisu autorizirane.

Uvodni referati i rasprava dotaknuli su ključna pitanja reforme koja se odnose na sva tri mirovinska stupa. Bilo je riječi o uzrocima krize i aktualnim pravcima mirovinskih reformi u svijetu. No najviše je pažnje posvećeno krizi mirovinskog sustava u Hrvatskoj te zakonima kojima se taj sustav nastoji reformirati i stabilizirati.

Čini nam se da smo ovim okruglim stolom ostvarili vrlo solidan pristup novoj fazi rasprava o hrvatskoj mirovinskoj reformi.

Na kraju, zahvaljujemo organizatorima što su odobrili objavljivanje referata i rasprave s Okruglog stola, a Hrvatskom pravnom centru što je dao financijsku potporu za njihovo tiskanje u našem časopisu.

Uredništvo