Skoči na glavni sadržaj

Rezultati pretrage

Filtriraj prema
Nazivu časopisa

Autoru

Vrsti članka

Jeziku

Ključnim riječima

Znanstvenom području

Znanstvenom polju

Godini

hrv Putuju i više se ne vraćaju
Bouvet, Jean - Pierre
Crkva u svijetu Vol. 7, No. 3, 1972
Prikaz umjetnosti Ivana Lackovića-Croate
Hrčak ID: 92247


hrv Inverzije — Slikarstvo
Glavurtić, Miro
Crkva u svijetu Vol. 5, No. 2, 1970
Hrčak ID: 92401


hrv Slikarije Stjepana Marjanovića
Matasović, Josip
Narodna starina Vol. 2, No. 3, 1922
Svećenik Stipana Marjanović (1802-1860) bio je rodoljub samouki slikar, pjesnik i glazbenik iz Broda
Hrčak ID: 59431


hrv Retrospektiva likovnog opusa Pavla Vojkovića /1936-1991/
Dučakijević, Mirjana
Muzejski vjesnik Vol. 15, No. 1, 1992
Hrčak ID: 190561


hrv Epistemološko-hermeneutički aspekti teorije slike : pristup konceptualizaciji slike kao intertekstualne prakse na primjeru prikaza asimetričnog drugoga u "umjetničko-interdisciplinarnom projektu".
Briski Uzelac, Sonja
Informatica museologica Vol. , No. 52, 2021
Sudbina je slike kao paradigme koncepta vizualnosti, poput sudbine svakoga drugog koncepta općenito, stanovita i neprestana heterogeneza. Kada se postavlja pitanje o suvremenom prevladavanju i proširivanju koncepta slike kao vizualnog artefakta, u fokusu promišljanja nađe se iznova i neizbježno sam pojam slike kao „dovršenog djela”. No takav je pojam slike samo disciplinarni pojam, pri čemu se govori kako je samo „slikovno djelo” danas pred rizikom raspršenost.
Hrčak ID: 281218


hrv Pastoralne i biblijsko-pastoralne teme bassaneških slika u Hrvatskoj
Cvetnić, Sanja
Hrčak ID: 224221


hrv MOTIVI SPLITA U DJELIMA NJEMAČKIH I AUSTRIJSKIH SLIKARA
eng THE MOTIFS OF SPLIT IN THE WORKS OF GERMAN AND AUSTRIAN PAINTERS
Piplović, Stanko
Kulturna baština Vol. , No. 34, 2007
Na osnovi djela koja se čuvaju u ustanovama kulture u Splitu, donosi se pregled djelovanja slikara s germanskog područja u Splitu između dvaju svjetskih ratova. Slike se nalaze u Galeriji umjetnina, Sveučilišnoj knjižnici i Muzeju grada. Onamo su dospjele otkupom ili darovima s izložaba koje su se priređivane u gradu. Tema do sada nije sustavno istraživana niti postoje kritični prikazi iz tog vremena, već uglavnom prigodni osvrti u novinama.
Hrčak ID: 66963


hrv IZVANNASTAVNA AKTIVNOST - LIKOVNA UMJETNOST
Stumpf Meznarič, Andreja
Varaždinski učitelj Vol. 6, No. 11, 2023
Predajem likovnu kulturu u osnovnoj školi već 29 godina. Svake nove školske godine nastojim predmet učiniti zanimljivim i drugačijim jer se i učenici razlikuju od generacije do generacije. Osnovna škola provodi program osnovnog obrazovanja i prošireni program koji uključuje izvannastavnu aktivnost. Učenici dobrovoljno upisuju izvannastavnu aktivnost – likovnu umjetnost. U sklopu izvannastavne aktivnosti, učenici mogu produbiti i nadograditi sadržaje školskog kurikuluma, te upoznati sadržaje koji nisu formalno propisani ili predloženi. Program i...
Hrčak ID: 289924


hrv Mathias Xeravich (†1771.) pictor Budensis
Korhecz Papp, Zsuzsanna
Matija Šeravić (Mathias Xeravich, †1771.), budimski slikar hrvatskoga podrijetla, u mađarskoj literaturi poznat kao Mátyás Schervitz bio je vodeći majstor mađarske prijestolnice. Do 2015. godine Šeraviću su zahvaljujući potvrdi u arhivskim dokumentima bili pripisani zidni oslik u kaštelu obitelji Ráday u Pécelu (1763.) i samo jedna slika, nekadašnja glavna oltarna pala (1760.) u nekoć kapucinskoj, danas župnoj crkvi sv. Elizabete u Budimu (uništena). Zahvaljujući novim terenskim i arhivskim istraživanjima u nekadašnjim crkvama i samostanima fra...
Hrčak ID: 178217


hrv Portret kao fenomen: Milovan Stanić, dubrovački slikar
Vukičević-Samaržija, Diana
Riječ je o djelu Milovana Stanića, poglavito portretu i njegovu značenju šezdesetih godina prošlog stoljeća za kulturni život Dubrovnika. Spominju se i neke njegove prve slike i crteži koji su nepoznati široj javnosti.
Hrčak ID: 95932