Skoči na glavni sadržaj

Rezultati pretrage

Filtriraj prema
Nazivu časopisa

Autoru

Vrsti članka

Jeziku

Ključnim riječima

Znanstvenom području

Znanstvenom polju

Godini

hrv Prilog povijesti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Uloga Vilima Keilbacha u očuvanju Fakulteta 1952. godine
eng A Contribution to the History of the Catholic Faculty of Theology. The Role of Vilim Keilbach in the Preservation of the Faculty in 1952
Biočić, Ana
Bogoslovska smotra Vol. 91, No. 1, 2021
Katolički bogoslovni fakultet dio je Sveučilišta u Zagrebu od njegova osnutka, no uspostavom komunističke vlasti Fakultet je političkom, a ne zakonodavnom odlukom, 1952. godine isključen sa Sveučilišta. Tada je dekan bio Vilim Keilbach. U radu ćemo na osnovi arhivske građe pohranjene u Arhivu Fakulteta i Keilbachove ostavštine, koja se čuva u knjižnici Fakulteta, nastojati utvrditi njegovu ulogu u događajima 1952. godine u smislu organizacije daljnjeg rada Fakulteta u značajno promijenjenim okolnostima.
Hrčak ID: 260593


hrv Doprinos poznavanju života i znanstvenoga djelovanja Vilima Keilbacha
eng A Contribution to Biography and Scientific Work of Vilim Keilbach
Biočić, Ana; Mršić Felbar, Iva
Kroatologija Vol. 13, No. 1-2, 2022
Vilim Keilbach je bio teolog i filozof prepoznat u svjetskim razmjerima. Na hrvatskom govornom području o njemu je vrlo oskudna literatura, stoga ćemo u radu prikazati njegovu biografiju s naglaskom na razdoblje života u Hrvatskoj, a na osnovi arhivskoga gradiva pohranjene u arhivu Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i knjižnice Fakulteta koja čuva njegovu do sad neobrađenu ostavštinu. Prikazat ćemo dio Keilbachova znanstvenoga rada s naglaskom na njegovo nastojanje da poveže tomizam sa psihologijom religije.
Hrčak ID: 281454