Skoči na glavni sadržaj

Rezultati pretrage

Filtriraj prema
Nazivu časopisa

Autoru

Vrsti članka

Jeziku

Ključnim riječima

Znanstvenom području

Znanstvenom polju

Godini

hrv Kemijski sastav te antioksidacijski, citotoksični i insekticidni potencijal valerijane Valeriana alliariifolia u Turskoj
eng Chemical composition and antioxidant, cytotoxic, and insecticidal potential of Valeriana alliariifolia in Turkey
Sen-Utsukarci, Burcu; Taskin, Turgut; Goger, Fatih; Tabanca, Nurhayat; Estep, Alden S.; Kessler, Sonja M.; Akbal-Dagistan, Ozlem; Bardakci, Hilal; Kurkcuoglu, Mine; Becnel, James; Kiemer, Alexandra; Mat, Afife
Valerijana (odoljen) česta je biljna vrsta koja se zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina rabi u narodnoj medicini. U ovome se istraživanju utvrdio fitokemijski profil te antioksidacijsko, citotoksično i insekticidno djelovanje tradicionalne vrste koja se za liječenje rabi u Turskoj – Valeriana alliariifolia Adams. Za analizu je maceracijom pripremljeno šest ekstrakata njezina korijena pomoću heksana (HM1), kloroforma (CM1), etanola (EM1, EM2) i vode (WM1, WM2). Jedan je uzorak pripremljen infuzijom vodom (WI) prema tradicionalnom turskom...
Hrčak ID: 225562


hrv Sastav hlapljivih tvari, boja i senzorna kakvoća jakih alkoholnih pića obogaćenih medicinskom gljivom Ganoderma lucidum i biljnim ekstraktom
eng Volatile Composition, Colour, and Sensory Quality of Spirit-Based Beverages Enriched with Medicinal Fungus Ganoderma lucidum and Herbal Extract
Veljović, Sonja P.; Tomić, Nikola S.; Belović, Miona M.; Nikićević, Ninoslav J.; Vukosavljević, Predrag V.; Nikšić, Miomir P.; Tešević, Vele V.
Food Technology and Biotechnology Vol. 57, No. 3, 2019
Višekomponentne smjese koje se sastoje od biljaka i gljiva u velikom broju azijskih zemalja koriste se u proizvodnji alkoholnih pića s potencijalnim funcionalnim svojstvima. Medicinska gljiva Ganoderma lucidum jedna je od najvažnijih gljiva koja se koristi u proizvodnji alkoholnih pića. Iako ova gljiva utječe na složenost arome alkoholnih pića, samo je mali broj studija ispitao utjecaj gljive G. lucidum na profil arome i boju alkoholnih pića. Svrha je istraživanja bila ispitati utjecaj dodatka G. lucidum i biljnih ekstrakata na koncentraciju hl...
Hrčak ID: 227295


hrv Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije
eng Aroma profile of Zagreb County sparkling wines
Jagatić Korenika, Ana-Marija; Preiner, Darko; Jeromel, Ana
Glasnik Zaštite Bilja Vol. 42, No. 6, 2019
U ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina, pjenušava vina zauzimaju oko 10 % udjela, od čega se više od 80 % proizvodi u Europi. Istovremeno, prodaja pjenušavih vina je prema podacima iz 2019. najbrže rastući segment svjetske trgovine vina, s kontinuiranim globalnim rastom u posljednjih 15 g. Unazad desetak godina i Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje pjenušavih vina, pri čemu se, kao jedna od vodećih vinogradarsko-vinarskih županija, posebno ističe Zagrebačka županija. Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definirana su nj...
Hrčak ID: 231252


hrv Određivanje hlapivih komponenata arome kulena
eng Molecular method for identification of fallow venison
ger Bestimmung von flüchtigen Aromaverbindungen im Kulen
ita Determinazione dei componenti volatili dell’aroma della Salsiccia kulen
spa Determinación de los componentes volátiles del aroma del kulen
Marušić Radovčić, Nives; Brekalo, dipl.ing., Ana; Janči, Tibor; Vidaček, Sanja; Medić, Helga; Kušec, Prof. Goran
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu Vol. XVII, No. 4, 2015
Kulen je tradicionalni mesni proizvod s područja istočne Hrvatske koji se ubraja u fermentirane trajne kobasice. Tijekom procesiranja fermentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimske i neenzimske reakcije koje dovode do povećanja koncentracije hlapivih komponenata arome. Te komponente su odgovorne za specifične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda koje su najzaslužnije za percepciju kvalitete kod potrošača. Za ekstrakciju tih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine. Plinsko-kromatografsko-mas...
Hrčak ID: 149286


eng Chemical Analysis of the Essential Oils of Three Cistus Species Growing in North-West of Algeria
Bechlaghem, Karima; Allali, Hocine; Benmehdi, Houcine; Aissaoui, Nadia; Flamini, Guido
The study reports for the first time the chemical composition and the antibacterial activity of the essential oil hydrodistilled from three Cistaceae growing in Algeria: Cistus ladaniferus L., C. albidus L. and C. monspeliensis L. The oils were analyzed by GC-FID and GC-MS analyses. The major components of C. ladaniferus were 5-epi-7-epi-α-eudesmol (13.6%) and borneol (12.5%) whereas for C. albidus the main constituents were epi-α-bisabolol (11.4%) and β-bourbonene (8.7%). Epi- 13-manoyl oxide (28.6%), kaur-16-ene (8.1%) and nonanal (5.4%) were...
Hrčak ID: 225542


eng Physicochemical Properties and Antibacterial Activity of Essential Oil of Ageratum conyzoides L. Leaves
Tan Quoc, Le Pham
Essential oil (EO) of Ageratum conyzoides L. leaves was analyzed by gas chromatography – mass spectrometry (GC-MS) method. Physicochemical properties (acid value, saponification value, ester value, density and freezing point), antioxidant capacity and antibacterial capacity were determined. In general, 34 compounds were identified in EO of this material. Moreover, EO has the antioxidant capacity, and the antimicrobial activity was determined by the paper disc diffusion method for antibiotic susceptibility testing. Essential oil does not affect...
Hrčak ID: 237841


eng Chemical Constituents of Essential Oil and Hydrosol Extract from Teucrium kabylicum Batt., an Endemic Species from Algeria
Selles, Chaouki; Lemouchi, Radia; Dib, Mohammed El Amine
The main objective of this study was to determine for the first time the chemical composition of the essential oil and hydrosol extract of Teucrium kabylicum Batt growing in south Algeria. In this study, the aerial parts of the plant were hydrodistilled in a Clevenger- type apparatus. The isolated essential oil and hydrosol extract were analyzed using gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). The essential oil of T. kabylicum was principally characterized by monoterpene hydrocarbons compounds represented by limon...
Hrčak ID: 245976


eng Chemical Analysis, Antioxidant and Antibacterial Activities of Aniseeds Essential Oil
Ouis, Naouel; Hariri, Ahmed
This study was conducted to evaluate the chemical composition, antioxidant and antibacterial activities of the essential oil of Pimpinella anisum L. seeds. The main constituents of the essential oil obtained by hydrodistillation using a Clevenger-type apparatus were identified by GC, GC/MS-EI, GC/MS-CI, and NMR spectroscopy. The antioxidant potential was assessed by using the DPPH method and the ferric reducing power. The antibacterial activity was determined by using the disk diffusion and the micro dilution methods against some Gram-positive...
Hrčak ID: 267393


hrv Isparljivi spojevi vina od maline
Delić, Žana; Vuković, Ivana; Svalina, Tomislav; Šuste, Marko; Friganović, Emilija; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris
GLASILO FUTURE Vol. 2, No. 4, 2019
Posljednjih godina proizvodnja voćnih vina neprestano raste zbog sve veće potražnje potrošača za visokokvalitetnim voćnim vinima. Voćna vina proizvode se fermentacijom soka ili pulpe koštičavog, jezgričavog, jagodičastog, bobičastog ili ostalog voća (osim grožđa). Cilj ovog rada bio je usporediti sastav isparljivih spojeva vina proizvedenih od šumskih i kultiviranih malina. Isparljivi spojevi izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) i analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-...
Hrčak ID: 279611


hrv Aromatski profil kupinovih vina
Svalina, Tomislav; Nasić, Sara; Šuste, Marko; Delić, Žana; Friganović, Emilija; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris
GLASILO FUTURE Vol. 2, No. 5-6, 2019
Cilj ovog rada je utvrditi razlike u kemijskom profilu aromatskih spojeva vina dobivenih od šumskih i kultiviranih kupina. Hlapljivi spojevi su izolirani metodom ekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HSSPME) korištenjem sivog vlakna s DVB/CAR/PDMS ovojnicom. Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je pomoću vezanog sustava plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). U uzorku vina od šumske kupine je identificirano 27 spojeva (ukupno 93,7 %), dok je kod uzorka vina od kultivirane kupine identificiran 21 spoj (ukupno 92,3 %...
Hrčak ID: 279714