Skoči na glavni sadržaj

Rezultati pretrage

Filtriraj prema
Nazivu časopisa

Autoru

Vrsti članka

Jeziku

Ključnim riječima

Znanstvenom području

Znanstvenom polju

Godini

hrv Prirodni antioksidativni sastojci odabranog aromatičnog bilja i njihovo djelovanje protiv pojedinih patogenih mikroorganizama
eng Natural Antioxidant Constituents from Selected Aromatic Plants and Their Antimicrobial Activity Against Selected Pathogenic Microorganisms
Proestos, Charalampos; Boziaris, Ioannis Spyridon; Kapsokefalou, Maria; Komaitis, Michael
Food Technology and Biotechnology Vol. 46, No. 2, 2008
Aromatično bilje sadrži prirodne antioksidanse poput fenolnih spojeva koji su zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje privukli pozornost javnosti i znanstvenika. Istražen je fenolni sastav pet vrsta biljaka: končare (Filipendula ulmaria), bijeloga gloga (Crataegus monogyna), troskota (Polygonum aviculare), petoprsta (Potentilla anserina) i purpurne iglice (Pelargonium purpureum). Za određivanje koncentracije i sastava fenolnih spojeva upotrijebljena je visokodjelotvorna tekućinska kromatografija obrnutih faza, a za određivanje sastava fenolnih spo...
Hrčak ID: 24399


eng Volatile Organic Compounds of Marine Sponge Petrosia ficiformis from the Adriatic Sea
Radman, Sanja; Maras, Elena; Jerković, Igor
Croatica Chemica Acta Vol. 94, No. 4, 2021
Volatile organic compounds (VOCs) of Petrosia ficiformis were investigated for the first time. The VOCs from fresh and air-dried sponge were obtained by hydrodistillation and headspace-solid phase microextraction and they were analysed by coupled gas chromatography-mass spectrometry. Aliphatic compounds with octan-3-one (up to 24.02 %), oct-1-en-3-ol (up to 8.65 %) and heptadecane (up to 39.37 %) were the most abundant in the fresh sponge along with benzaldehyde (up to 18.59 %) and diisobutyl phthalate (up to 8.44 %). Higher percentage of N,N...
Hrčak ID: 281136


hrv Kemijski sastav sojeva plijesni Monascus ruber
eng Chemical Profile of Monascus ruber Strains
Moharram, Ahamed M.; Mostafa M., Eman; Ismail, Mady A.
Food Technology and Biotechnology Vol. 50, No. 4, 2012
Svrha je rada bila proučiti kemijski sastav sojeva plijesni Monascus ruber pomoću plinske kromatografije i masene spektrometrije. Ispitan je i intenzitet crvenog pigmenta te sekundarni produkti metabolizma dvaju sojeva plijesni M. ruber (AUMC 4066 i AUMC 5705) uzgojenih na deset različitih podloga. Produkti metabolizma mogu se razvrstati u 4 skupine: spojevi koji snižavaju razinu kolesterola, antikancerogeni spojevi, prehrambene boje i esencijalne masne kiseline neophodne za ljudsko zdravlje. Plinskom je kromatografijom i masenom spektrometrijo...
Hrčak ID: 94519