hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije

Anita Pichler ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anamarija Prskalo ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Iva Andrašek ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mirela Kopjar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (211 KB) str. 34-43 preuzimanja: 279* citiraj
APA 6th Edition
Pichler, A., Pozderović, A., Prskalo, A., Andrašek, I. i Kopjar, M. (2015). Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije. Glasnik Zaštite Bilja, 38 (6), 34-43. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162324
MLA 8th Edition
Pichler, Anita, et al. "Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 38, br. 6, 2015, str. 34-43. https://hrcak.srce.hr/162324. Citirano 28.01.2020.
Chicago 17th Edition
Pichler, Anita, Andrija Pozderović, Anamarija Prskalo, Iva Andrašek i Mirela Kopjar. "Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije." Glasnik Zaštite Bilja 38, br. 6 (2015): 34-43. https://hrcak.srce.hr/162324
Harvard
Pichler, A., et al. (2015). 'Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije', Glasnik Zaštite Bilja, 38(6), str. 34-43. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162324 (Datum pristupa: 28.01.2020.)
Vancouver
Pichler A, Pozderović A, Prskalo A, Andrašek I, Kopjar M. Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2015 [pristupljeno 28.01.2020.];38(6):34-43. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162324
IEEE
A. Pichler, A. Pozderović, A. Prskalo, I. Andrašek i M. Kopjar, "Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije", Glasnik Zaštite Bilja, vol.38, br. 6, str. 34-43, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162324. [Citirano: 28.01.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (211 KB) str. 43-43 preuzimanja: 75* citiraj
APA 6th Edition
Pichler, A., Pozderović, A., Prskalo, A., Andrašek, I. i Kopjar, M. (2015). Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from erdut vineyard Eastern Slavonia. Glasnik Zaštite Bilja, 38 (6), 43-43. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162324
MLA 8th Edition
Pichler, Anita, et al. "Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from erdut vineyard Eastern Slavonia." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 38, br. 6, 2015, str. 43-43. https://hrcak.srce.hr/162324. Citirano 28.01.2020.
Chicago 17th Edition
Pichler, Anita, Andrija Pozderović, Anamarija Prskalo, Iva Andrašek i Mirela Kopjar. "Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from erdut vineyard Eastern Slavonia." Glasnik Zaštite Bilja 38, br. 6 (2015): 43-43. https://hrcak.srce.hr/162324
Harvard
Pichler, A., et al. (2015). 'Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from erdut vineyard Eastern Slavonia', Glasnik Zaštite Bilja, 38(6), str. 43-43. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162324 (Datum pristupa: 28.01.2020.)
Vancouver
Pichler A, Pozderović A, Prskalo A, Andrašek I, Kopjar M. Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from erdut vineyard Eastern Slavonia. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2015 [pristupljeno 28.01.2020.];38(6):43-43. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162324
IEEE
A. Pichler, A. Pozderović, A. Prskalo, I. Andrašek i M. Kopjar, "Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from erdut vineyard Eastern Slavonia", Glasnik Zaštite Bilja, vol.38, br. 6, str. 43-43, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162324. [Citirano: 28.01.2020.]

Sažetak
Aroma vina je jedna od glavnih karakteristika koji određuje kakvoću vina te za potrošača ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina. Miris vina predstavlja izrazito velik kvalitativni i kvantitativni kemijski
kompleks zato što sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Antocijani su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svijetlu reflektiraju od tamno crvene do plavičaste boje. To su spojevi koji
imaju odlučujuću ulogu u tvorbi boje i arome crnih vina. Pripadaju grupi flavonoida, a uloga istaknutih pigmenata je antioksidacijska zaštita grožđa od štetnog UV zračenja.
Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima Erdutskog vinogorja Istočne Slavonije tijekom dvije uzastopne
godine. Ispitivani su uzorci vina Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Utvrđeno je da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima.
Rezultati analize vina su pokazali da je Cabernet Sauvignon imao najveći udio spojeva arome, dok je Pinot crni imao najmanji. Nije bilo značajne razlike u antioksidacijskoj aktivnosti ispitivanih vina. Crno
vino Erdutskog vinogorja sorte Pinot crni je imalo najveći sadržaj antocijana, u usporedbi sa ostalim ispitivanim vinima.

Ključne riječi
crno vino; aromatični spojevi; polifenoli; antocijani; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID: 162324

URI
https://hrcak.srce.hr/162324

[engleski]

Posjeta: 554 *