hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

ENZYMATIC ASSAY FOR GLYCOLITIC POTENTIAL DETERMINATION – A RELIABLE METHOD FOR MEAT QUALITY PREDICTION

Senka Majić
Rosemary Vuković
Anamarija Šter
Elizabeta Has-Schön

Puni tekst: hrvatski, pdf (75 KB) str. 353-358 preuzimanja: 215* citiraj
APA 6th Edition
Majić, S., Vuković, R., Šter, A. i Has-Schön, E. (2010). ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA. Krmiva, 52 (6), 353-358. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/68056
MLA 8th Edition
Majić, Senka, et al. "ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA." Krmiva, vol. 52, br. 6, 2010, str. 353-358. https://hrcak.srce.hr/68056. Citirano 07.12.2019.
Chicago 17th Edition
Majić, Senka, Rosemary Vuković, Anamarija Šter i Elizabeta Has-Schön. "ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA." Krmiva 52, br. 6 (2010): 353-358. https://hrcak.srce.hr/68056
Harvard
Majić, S., et al. (2010). 'ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA', Krmiva, 52(6), str. 353-358. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/68056 (Datum pristupa: 07.12.2019.)
Vancouver
Majić S, Vuković R, Šter A, Has-Schön E. ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA. Krmiva [Internet]. 2010 [pristupljeno 07.12.2019.];52(6):353-358. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/68056
IEEE
S. Majić, R. Vuković, A. Šter i E. Has-Schön, "ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA", Krmiva, vol.52, br. 6, str. 353-358, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/68056. [Citirano: 07.12.2019.]

Sažetak
Muscle to meat conversion is a complex biochemical process, depending on various parameters. The understanding of biochemical changes occurring ante-mortem and post-mortem in muscle tissue is necessary for production of high quality meat, attractive to potential customers. The term glycolytic potential defines the potential of individual muscle to form lactate. A. large amount of lactate generated in the short time causes a rapid fall of meat pH, and formation of poor quality meat. Lactate and glycogen (potential source of additional lactate) in muscle tissue can be precisely determined by enzymatic methods. In this article a concise description of enzymatic assay for glycolitic potential determination is presented.

Ključne riječi
glycolytic potential; meat quality; glucose; lactate

Hrčak ID: 68056

URI
https://hrcak.srce.hr/68056

[hrvatski]

Posjeta: 454 *